Μεγάλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΤτΕ

Την ενίσχυση των εποπτικών αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, τις περιπτώσεις διορισμού Επιτρόπου σε τράπεζες καθώς και τις διευρυμένες αρμοδιότητές του, τη λήψη και την επιβολή μέτρων εξυγίανσης τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα, προβλέπει μεταξύ άλλων το....
νομοσχέδιο "Ενισχυμένα
μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις", που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Τα κυριότερα σημεία που προβλέπονται στο νομοσχέδιο αφορούν:

Την τήρηση ιδίων κεφαλαίων καθ’ υπέρβαση του ελάχιστου ύψους που ορίζεται με τις εκάστοτε γενικής εφαρμογής σχετικές αποφάσεις της περί κεφαλαιακής επάρκειας.

Τη βελτίωση των στρατηγικών , πολιτικών, συστημάτων και διαδικασιών.

Την εφαρμογή ειδικής από απόψεως κεφαλαιακής επάρκειας πολιτικής προβλέψεων ή μεταχείρισης των στοιχείων του ενεργητικού.

Τον περιορισμό ή την τήρηση ορίων ως προς το είδος και την έκταση των δραστηριοτήτων τους ή το δίκτυο τους ή την εκποίηση στοιχείων του ενεργητικού τους

Τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν οι δραστηριότητες, τα προϊόντα και τα συστήματά τους

Την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων μέσω καθαρών κερδών και ειδικότερα τη μη διανομή ή τον περιορισμό της διανομής κερδών και τη μεταφορά τους σε ειδικό αποθεματικό ή το σχηματισμό προβλέψεων.

Την προηγούμενη έγκριση εκ μέρους της ΤτΕ συναλλαγών που κατά την κρίση της είναι δυνατόν να αποβούν σε βάρος της φερεγγυότητας του ιδρύματος.

Τον περιορισμό των μεταβλητών αποδοχών ως ποσοστό του συνόλου των καθαρών εσόδων σε περιπτώσεις που το ύψους των ως άνω αποδοχών δε συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς κεφαλαιακής βάσης.

Την εκπόνηση σχεδίου ανάκαμψης και εξυγίανσης και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε περιπτώσεις πιστωτικών τα οποία πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα εξυγίανσης ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προβλέπεται κατ’ αρχήν η αύξηση κεφαλαίου με απόφαση επιτρόπου που τοποθετείται στο πιστωτικό ίδρυμα από την Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο το πιστωτικό ίδρυμα να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές ανάγκες όπως αυτές θα έχουν διαπιστωθεί.

Το δεύτερο μέτρο και εφόσον το πιστωτικό ίδρυμα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αύξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, προβλέπεται το μέτρο μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων μετά από απόφαση του διοικητή της ΤτΕ. Τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάζονται είτε προς ‘ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα που δημιουργείται για το σκοπό αυτό, μια μορφή bad bank, είτε προς άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε, «σκοπείται η μεταβιβαστική εξυγίανσης ενός τμήματος της περιουσίας του ιδρύματος, με τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και συμβατικές σχέσεις να μεταφέ
Keywords
Τυχαία Θέματα