Μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση χρέους, και επιλεκτική χρεοκοπία, περιλαμβάνει η νέα πρόταση

Υστέρα από πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται ότι καταλήγουν στη «συνταγή» του νέου πακέτου προς την Ελλάδα και τους υπόλοιπους αδύναμους κρίκους, ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους.
Το νέο πλαίσιο που συζητήθηκε και που αφορά την Ελλάδα περιλαμβάνει παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των επιτοκίων
και την...
αύξηση των λήξεων. Στη νέα στήριξη θα συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της συμμετοχής των ιδιωτών θα καθοριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η εφαρμογή του νέου πακέτου στήριξης προβλέπει και την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων όπου απαιτείται, κάτι στο οποίο επέμεινε η Φινλανδία.

Επιπλέον, προβλέπεται η ενίσχυση του EFSF (μηχανισμού σταθερότητας), με στόχο την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Ετσι, η παρέμβαση του EFSF σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των ιδιωτών θα επιφέρει επιμήκυνση του χρέους (μετακύλιση και επαναγορά).

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Εurogroup επισημαίνεται ότι στα μέτρα που προωθούνται, περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ευελιξίας και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), η αύξηση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων και νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού με πρόβλεψη για να υπάρξουν εγγυήσεις από τις ενδιαφερόμενες χώρες .

Παράλληλα όμως το Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους οι ιδιώτες κάτοχοι των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν εκουσίως να συμμετάσχουν στο δεύτερο κύμα αρωγής προς την Ελλάδα. Επί του θέματος αυτού η ΕΚΤ επανέλαβε εκ νέου την πάγια θέση της ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε λύση την οποία οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν αναδιάρθρωση χρέους.

Προβλέπεται επίσης ότι συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν σύντομα στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης από την ομάδα εργασίας του Eurogroup Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανέθεσαν στην ομάδα εργασίας να προτείνει μέτρα για την απάντηση στην κρίση της Ελλάδας. Τις επόμενες μέρες οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών του ευρώ και τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία) ούτως ώστε να διασφαλισθεί, όπως ανέφεραν οι Γιούνκερ και Ρεν, ότι το ελληνικό κρατικό χρέος παραμένει «βιώσιμο».

«Οι Υπουργοί είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα που θα βελτιώσουν τη συστημική ικανότητα της περιοχής του ευρώ να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος «μεταδοτικής ασθένειας», συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ευελιξίας του μηχανισμού σταθερότητας, αυξάνοντας τη διάρκεια των δανείων και μειώνοντας τα επιτόκια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως τόνισαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, αυτή η ενισχυμένη στρατηγική θα πρέπει σύντομα να αποτελέσει
Keywords
Τυχαία Θέματα