ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ «ΚΑΤΑΔΥΟΜΕΝΗΣ ΝΗΟΣ ΟΤΙ ΑΝ ΛΑΒΗΣ ΚΕΡΔΟΣ»

από τον Κ. Διαμαντή

Η Μέση Ανατολή κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στη διεθνή πολιτική σκηνή. Τελευταία μάλιστα βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς η «δύση» εκτός των άλλων εξελίξεων στην περιοχή , παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία και το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σίγουρα, Ισραήλ και Η.Π.Α. θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με το «ατίθασο» Ιράν, χωρίς να αποκλείουν μια πολεμική σύρραξη μαζί του, αλλά δεν ....
τολμούν να κάνουν οι ίδιοι το πρώτο βήμα για να μην κατηγορηθούν από την Παγκόσμια κοινότητα. Έτσι, καθώς το Ιράν προσέχει πολύ
τις κινήσεις του, ο μόνος τρόπος για να συρθεί σε πολεμική σύρραξη πριν ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, είναι μέσω μιας προβοκάτσιας που θα στηθεί εις βάρος του .

Οι τελευταίες κινήσεις των Η.Π.Α. και του Ιράν στη Παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα είναι ενδεικτικές για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα στην περιοχή του Περσικού κόλπου, καθώς το ζέσταμα των μηχανών του πολέμου γίνεται πλέον εύκολα αντιληπτό από τον οποιοδήποτε.

Οι Αμερικανοί, καθώς διαπιστώνουν ότι ο έλεγχος των επιθεωρητών του ΟΗΕ για στρατιωτική διάσταση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δεν αποδίδει καρπούς και δεν «περπατά» όπως θα ήθελαν, νιώθουν πλέον για τα καλά το σφίξιμο της μέγγενης του χρόνου στα σχέδιά τους. Έτσι στην προσπάθειά τους να πιέσουν τον Αχμαντινεζάν να αποσύρει το πυρηνικό του πρόγραμμα , έπεισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει στο Ιράν εμπάργκο πετρελαίου μαζί με κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και ταυτόχρονη απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής χρυσού με την ιρανική κυβέρνηση. Ας σημειωθεί ότι οι Η.Π.Α δεν αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, σε αντίθεση με τις χώρες της Ε.Ε που αποτελούν τον δεύτερο κατά σειρά πελάτη του Ιράν .

Για πολλούς , οι παραπάνω οικονομικές κυρώσεις αποτελούν έμμεση κήρυξη πολέμου εναντίον του Ιράν. Επιπλέον η εμπλοκή της
Ε. Ε., δείχνει την οικονομική αδυναμία των Η.Π.Α. να διαχειριστούν μόνοι τους την πολύπλοκη και πολυδάπανη πλέον κρίση στην Μέση Ανατολή.

Οι Ιρανοί από την άλλη μεριά, αν εφαρμοστούν οι παραπάνω οικονομικές κυρώσεις, απειλούν να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ, διακόπτοντας με αυτό τον τρόπο τη μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προς τον υπόλοιπο κόσμο. Ως γνωστόν τα στενά του Ορμούζ που βρίσκονται ακριβώς στην είσοδο- έξοδο του Περσικού κόλπου , αποτελούν για όποιον τα κατέχει , ένα μοναδικό στρατηγικό πλεονέκτημα ελέγχου της παγκόσμιας οικονομίας, αφού από αυτό το σημείο διακινείται με πλωτά μέσα το 40% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Καταλαβαίνετε λοιπόν που θα φθάσει η τιμή του πετρελαίου και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά, αν ΟΙ Ιρανοί πραγματοποιήσουν την απειλή τους και κλείσουν με οποιοδήποτε τρόπο τα στενά του Ορμούζ.

Οι Αμερικανοί πάντως « έχοντας ποιος ξέρει τι κατά νου» , προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω , ενισχύοντας κρυφά τις στρατι
Keywords
Τυχαία Θέματα