Μετανάστης ένας στους δέκα έλληνες επιστήμονες Περίπου 130.000 έλληνες πτυχιούχοι διαπρέπουν στο εξωτερικό

Χίλια ευρωπαϊκά ιδρύματα, μεταξύ αυτών επτά ελληνικά -όπως τα πανεπιστήμια Κρήτης, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας-, κάνουν προσπάθειες προσέλκυσης ερευνητών που βρίσκονται στο εξωτερικό, επισημαίνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Ι. Τσουκαλά η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ για....
θέματα Εκπαίδευσης κ. Βασιλείου.
Κι όμως την ίδια ώρα, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του
Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης εξηγεί ότι “τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα την τελευταία 20ετία, η διεθνής μετανάστευση επιστημόνων από την Ελλάδα έχει αυξηθεί. Υπολογίζεται μάλιστα ότι 114.000 με 139.000 έλληνες επιστήμονες ζουν ήδη στο εξωτερικό και ο αριθμός αυτός πρόκειται να γίνει ακόμη μεγαλύτερος”.
“Η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain) και να καταστεί χώρα υποδοχής επιστημόνων, εάν θέλει να έχει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης, προόδου και ανταγωνιστικότητας” δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής Ι. Τσουκαλάς.
Την ίδια ώρα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “Νόησις”, σε εισήγησή του για το θέμα ο καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης ανέλυε τα ευρήματα της εκτεταμένης εμπειρικής του έρευνας, που στηρίχθηκε σε 2.734 ερωτηματολόγια και διεξήχθη από τον Μάιο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010. * Περίπου 114.000 έως 139.000 έλληνες επιστήμονες εργάζονται στο εξωτερικό. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 8,5%-10,5% των πτυχιούχων που ζουν στην Ελλάδα.
* Το 40% του δείγματος των 2.734 ατόμων κατέχει τουλάχιστον έναν τίτλο σπουδών από ένα εκ των 100 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου!
* Οι έλληνες επιστήμονες ζουν και εργάζονται σε 528 πόλεις (κυρίως Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες) και σε 74 χώρες, με την πλειοψηφία να ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο (31,7%) και στις ΗΠΑ (28,7%).
* Το 33% έχει ζήσει σε τουλάχιστον δύο κράτη, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς έχουν ξένο σύντροφο, καθοριστικός παράγοντας για τη μη επιστροφή τους στην Ελλάδα.
* Στη χώρα μας παλιννόστησε το 15,9%. Αντίθετα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες εξακολουθούν να μένουν στο εξωτερικό, όπου εργάζονται κυρίως σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ή σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων.
* Το 83% του δείγματος βρήκε την πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό αφού πρώτα απέκτησε δύο τίτλους σπουδών.

Ο κ. Λαμπριανίδης δηλώνει ότι “η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τον τεράστιο προωθητικό ρόλο της ύπαρξης ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου, καθώς και τη σημασία της βασικής αλλά και της εφαρμοσμένης έρευνας. Αυτό την κάνει να εξελίσσεται βαθμιαία σε χώρα εξαγωγής πτυχιούχων, χάνοντας αυτούς ακριβώς που χρειάζεται για την ανάπτυξή της”.
Την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν εκδοθεί και σε βιβλίο, πραγματοποίησε η Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανε
Keywords
Τυχαία Θέματα