Μετατροπή του Ταμείου στήριξης σε υπερτράπεζα;

Μία ακόμη λύση έχει τεθεί στο τραπέζι των Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες, η οποία επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των αναγκών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και του Βερολίνου, με τους γνωρίζοντες το...
περιεχόμενο της να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μάλλον θα τύχει καλύτερης μοίρας από ότι οι προηγούμενες.
Η λύση αυτή εκφράστηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Κέντρου Ερευνών CEPS, Daniel Gros, πρότεινε μία λύση
η οποία μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις της Γερμανίας, να αντικαταστήσει την ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές και να δώσει χρόνο στις αδύναμες κυβερνήσεις να βάλουν τάξη στα του οίκου τους: Να μετατραπεί το EFSF σε τράπεζα.

Μετατρέποντας τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης σε μία υπερ – τράπεζα, η ΕΕ θα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι προβληματικές χώρες της ευρωζώνης θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, όπως άλλωστε και κάθε άλλη τράπεζα και θα χρησιμοποιεί τα εν λόγω ομόλογα ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να δανείζεται κεφάλαια. Μάλιστα, θα μπορεί το ίδιο να αποφασίζει πότε και πόσα κρατικά ομόλογα θα αγοράζει, αφήνοντας έτσι και την ΕΚΤ να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο για το οποίο δημιουργήθηκε, και τις χώρες να "απολαμβάνουν" χαμηλό κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με τον Gros, αν και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, τα κεφάλαια είναι περιορισμένα. Μάλιστα, οι αγορές τείνουν να δοκιμάζουν τα κεφάλαια της ΕΕ, όταν μάλιστα η Ιταλία και η Ισπανία δείχνουν να έχουν προβλήματα.

Βέβαια ο Gros, προτείνει και ορισμένα κίνητρα για τη βελτίωση της δημοσιονομικής ισορροπίας στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση των κρατών μελών θα πρέπει σταδιακά να αυστηροποιείται, ώστε η άντληση ρευστότητας να μην θέτει σε κίνδυνο την τράπεζαEFSF. Έτσι τα κράτη θα έχουν στόχους οι οποίοι θα συνδέονται με τα ποσά που θα μπορούν να αντλούν, χωρίς βέβαια αυτοί να είναι μη ρεαλιστικοί, όπως δείχνει η πρόσφατη πρακτική της ΕΕ.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα