Μια αλυσιδωτή αντίδραση

Στο σχέδιο του φιλόδοξου, νέου συγγραφέα φαντασίας από την Ρωσία παίρνουν μέρος συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο. Όλοι μαζί δημιουργούν την «Οικουμένη του μετρό 2033» και αποστέλλουν τους ήρωες τους στον κόσμο, ο οποίος έζησε την πυρηνική καταστροφή

Αλιόνα Τβερίτινα

Σ’ ένα απόμερο διώροφο αρχοντικό, ξεχασμένο στην άκρη ενός από τα.....
μοσχοβίτικα πάρκα, ένας μετρίου αναστήματος
νεαρός με δερμάτινη καμπαρτίνα και φλογερά μάτια, με πεποίθηση αναπτύσσει σε εκατό περίπου συναγωνιστές του,- ούτε λίγο ούτε πολύ – το σχέδιο της κατάκτησης του κόσμου. Στην πόρτα φύλακες ντυμένοι με στολή κομάντος, οπλισμένοι και με μάσκες στα πρόσωπα.
Όχι, δεν πρόκειται για κάποια μυστική συνεδρίαση μιας ακόμη μυστικής οργάνωσης, η οποία αγωνίζεται για παγκόσμια ηγεμονία, πρόκειται απλά, για συνάντηση των θαυμαστών του μετά-αποκαλυπτικού μυθιστορήματος «Μετρό 2033» με τον δημιουργό της, Ντμίτρι Γκλουχόφσκι και τον συνεχιστή του έργου του- τον Βρετανό συγγραφέα Γραντ Μακ Μάστερ.
Περίπου πριν δέκα χρόνια ο εικοσιδιάχρονος δημοσιογράφος Ντμίτρι Γκλουχόφσκι έγραψε μια πολύ ασυνήθιστη ιστορία για τις περιπέτειες εκείνων, που επέζησαν στον πυρηνικό πόλεμο, που συνέβη το 2013. Οι εκδοτικοί οίκοι όμως δεν βιάζονταν να εκδώσουν το δημιούργημα του νεόφυτου συγγραφέα φαντασίας. Πάνω απ’ όλα δεν τους άρεσε το τέλος, όπου ο κεντρικός ήρωας σκοτώνονταν κι έτσι δεν άφηνε ελπίδες για επανεκδόσεις. Τότε ο Ντμίτρι εξέθεσε όλα τα 13 κεφάλαια του μυθιστορήματός του στο ιντερνέτ και ήσυχα συνέχισε να ασχολείται με την δημοσιογραφία.
Σιγά-σιγά όμως η ιστοσελίδα του μυθιστορήματος, την οποία δημιούργησε ο Γκλουχόφσκι γινόταν όλο και πιο δημοφιλής. Αυτό παρακίνησε τον συγγραφέα μετά από δύο χρόνια να ξαναγυρίσει στα χειρόγραφα, να κάνει σημαντικές αλλαγές και ξανά να απευθυνθεί στους εκδότες – τώρα πια όμως με χιλιάδες πιθανούς αναγνώστες πίσω του. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το « Μετρό 2033» όχι μόνο εκδόθηκε, αλλά και άντεξε μερικές επανεκδόσεις με εκατό χιλιάδες αντίτυπα.
«Έγινα γνωστός χάρη στο ιντερνέτ, ομολογεί ο Ντμίτρι. – Όλα τα μυθιστορήματά μου, και όχι μόνο το «Μετρό 2033», πάντα βρίσκονται για ελεύθερη ανάγνωση στο ίντερνετ στις δικές μου ιστοσελίδες, με συνοδεία ειδικών μουσικών κομματιών και με δικές μου εικονογραφήσεις."
Οι αναγνώστες απαιτούσαν συνέχιση των περιπετειών στο μετρό και σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτές είχαν γραφτεί. Κι’ εδώ αποδείχτηκε ότι και αυτό δεν είναι αρκετό. Οι περιπέτειες στον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο άρεσαν σε πάρα πολλούς. Έτσι λοιπόν πριν τρία χρόνια ο Γκλουχόφσκι, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήδη ήταν ένας γνωστός εκφωνητής στο ραδιόφωνο και συγγραφέας μερικών επιτυχημένων βιβλίων, άρχισε το σχέδιο «Η Οικουμένη του Μετρό 2033». Η ιδέα του σχεδίου ήταν πολύ απλή – διαφορετικοί συγγραφείς περιέγραφαν έναν ενιαίο κόσμο. Όλα τα μυθιστορήματα συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Περιορισμοί όσον αφορά το στυλ και τον τρόπο γραφής δεν υπάρχουν. Ενώνει όχι το στυλ αλλά το setting- εξηγεί ο δημιουργός της Οι
Keywords
Τυχαία Θέματα