Μοναδική ελπίδα για τους Ελληνες να ανακοινώσουν χρεοκοπία

Μερικές φορές στον κόσμο συμβαίνουν θαύματα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση του δανείου στην Ελλάδα. Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό; Εως τώρα, πολλοί δεν έχουν καταλάβει. Και αυτό δεν αφορά μόνο την ίδια την ΕΕ, αλλά και ολόκληρη την .....
παγκόσμια οικονομία.

Τα παράξενα
σε αυτή την υπόθεση είναι πολλά. Και ένα από αυτά είναι ότι η απόφαση τελικά ελήφθη, παρά τις αμφιβολίες για τη χρησιμότητά της. Τον ρόλο τους εδώ έπαιξαν και οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Είναι όμως, πραγματικά δύσκολο να εξηγηθεί τι νόημα έχει να διαθέσουν τα χρήματα, εφόσον δεν δίδονται οι εγγυήσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Παρά ταύτα, ακόμη πιο δύσκολο είναι, παραμονές των εκλογών, να επιτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Κάτι που θα γκρεμίσει όλη τη λογική του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, την αναγκαιότητα της οποίας οι ηγέτες της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια εξηγούσαν στους πολίτες τους. Επρόκειτο, λοιπόν, για μια απόφαση πολιτική και όχι οικονομική.

Να υπενθυμίσουμε ότι βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα, είναι να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του 2012 ότι το χρέος δεν θα ξεπερνά το 121% του ΑΕΠ, ενώ το ύψος του δανείου θα είναι 130 δισεκατομμύρια ευρώ. Τυπικά, οι ιδιώτες δανειστές και επενδυτές έχουν εκφράσει την πρόθεση να διαγράψουν το 53,5% του ελληνικού χρέους των ομολόγων κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. Δηλαδή, ακόμα περισσότερο απ'ότι στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50%. Κατά συνέπεια, το βάρος του ελληνικού χρέους θα πρέπει να μειωθεί περίπου κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κίνδυνος χρεοκοπίας.

Ωστόσο είναι προφανές ότι με αυτά τα μέτρα το επιθυμητό αποτέλεσμα -η απάλειψη του προβλήματος του χρέους της Ελλάδας- δεν επιτυγχάνεται. Παράλληλα, οι βασικές παράμετροι των νέων ομολόγων (προθεσμίες και τόκοι) δεν έχουν έως τώρα ανακοινωθεί. Στις 20 Μαρτίου του 2012 λήγει η προθεσμία εξόφλησης ομολόγων ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αν έως τότε η χώρα δεν λάβει νέο δάνειο από την ΕΕ, και δεν ολοκληρώσει την ανταλλαγή κρατικών τίτλων, τότε απειλείται με επίσημη χρεοκοπία.

Θα επαναλάβω ότι το θέμα της χρεωκοπίας αποτελεί απόλυτο ταμπού μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές στις ισχυρές χώρες της ΕΕ. Πόσο μάλλον, αφού οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες τους δεν θα μπορέσουν ποτέ να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους γιατί όλα αυτά τα χρόνια, στα οποία τα προβλήματα συσσωρεύονταν, εκείνοι σιωπούσαν γι'αυτό το θέμα. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης καθιστά τους ίδιους τους ηγέτες υπεύθυνους για όλες τις κοινωνικές συνέπειες των αποφάσεων που ελήφθησαν.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν την ελληνική κυβέρνηση.

Όταν το Φεβρουάριο η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της λάμβαναν τις σχετικές αποφάσεις, είχαν ταυτόχρονα συμφωνήσει και τους τρόπους περικοπών των εξόδων τ
Keywords
Τυχαία Θέματα