Νέα μέτρα με την σφραγίδα του ΔΝΤ

Την προσεχή Τετάρτη, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με θέμα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν ζητήσει ενημέρωση από τον απεσταλμένο του, Πόουλ Τόμσεν, στην Αθήνα,
ενώ θεωρείται πιθανό μετά τη συνεδρίαση η τρόικα να λάβει το πράσινο φως, για να....
επιστρέψει στην Αθήνα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων πριν από λίγες ημέρες.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του τόσο σχετικά με το εάν η τρόικα έχει ζητήσει επιπλέον μέτρα, όσο και για την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Ο κ. Ράις αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει σχετικά με τη φύση της «τεχνικής εργασίας» που ζήτησε η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αφορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 2ας Σεπτεμβρίου, «τον προϋπολογισμό του 2012 και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η ανάπτυξη».

«Δεν θα ήταν συνετό να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες της αποστολής. Επομένως πιστεύω ότι θα πρέπει να αφήσουμε την αποστολή να επιστρέψει και να κάνει τη δουλειά της» σημείωσε ο Ράις.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται από την απέναντι όχθη του ατλαντικού κάνουν λόγο για την υποβολή όχι απλώς αιτήματος, αλλά υπαγόρευσης και επιβολής νέων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, μιας και τα μέχρι τώρα μέτρα θεωρούνται από το ΔΝΤ ως διαχειριστικά της κατάστασης, και τα οποία εν πολλοίς δεν έχουν αποδώσει και τα αναμενόμενα, αντιθέτως δε έχουν δημιουργήσει τα πλείστα όσα προβλήματα στην οικονομία της χώρας, παρατεταμένη ύφεση που είχε και έχει άμεσο αντίκτυπο στη συγκέντρωσης φορολογικών εσόδων, κάμψη της κατανάλωσης και της παραγωγής.

Στο ΔΝΤ επικρατεί πλέον η άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται απλώς και μόνο στη ρητορική λήψη μέτρων, τα οποία στη συνέχεια, είτε αδυνατεί, υπό την πίεση της κοινής γνώμης και του υποτιθέμενου πραγματικού ή μη πολιτικού κόστους,, είτε δεν επιθυμεί να τα εφαρμόσει, κωλυσιεργώντας. Ωστόσο, πηγές του ΔΝΤ τόνιζαν χθες, βρισκόμενες σε ευθεία ταύτιση με τις φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως τα ψέματα πλέον έχουν τελειώσει και πως η Ελλάδα θα πρέπει να κατανοήσει τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των δομών της οικονομίας της και πρωτίστως να αποκαταστήσει την από πολλού ανταγωνιστικότητα και αξιοπιστία της.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα