Ο ΔΗΣΥ ο μεγάλος κερδισμένος στην Κύπρο

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου ο ΔΗΣΥ με 34,27%. Το ΑΚΕΛ συγκέντρωσε το 32,67%. Αύξηση ποσοστών για ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους και μείωση ποσοστών για ΔΗΚΟ
και ΕΥΡΩΚΟ.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, τα κόμματα πήραν τα....
ακόλουθα ποσοστά:

ΔΗΣΥ 34,27%-αύξηση 3.75%

ΑΚΕΛ 32,67%-αύξηση 1.36%

ΔΗΚΟ 15.77%-μείωση 2.22%

ΕΔΕΚ 8.93%-μείωση 0.03%

ΕυρωΚο 3.88%-μείωση 1.9%

Οικολόγοι 2.21%-αύξηση 0.25%

Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων οι έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν ως ακολούθως:

ΔΗΣΥ 20, ΑΚΕΛ 19, ΔΗΚΟ 9, ΕΔΕΚ 5, ΕΥΡΩΚΟ 2 ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1.

Η κατανομή αυτή αφήνει ανοικτή την εκλογή προέδρου στη νέα Βουλή, καθώς τα συγκυβερνώντα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συγκεντρώνουν 28 έδρες, μία λιγότερη από όσες χρειάζονται για να εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος.

Το ποσοστό αποχής στις εκλογές έφθασε στο 21,17%, ποσοστό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Κύπρου και υπερδιπλάσιο από το ποσοστό αποχής στις προηγούμενες εκλογές. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό σε όλα τα κόμματα που αναζητούν και τα αίτια που οδήγησαν τους ψηφοφόρους στην αποχή.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, προκειμένου η Κύπρος να βγει από τα αδιέξοδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για τα ποσοστά που εξασφάλισε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, εντός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, αναφερόμενος στην απώλεια σημαντικού ποσοστού εκλογικής δύναμης του κόμματος είπε ότι δεν ήταν μυστικό ότι το ΔΗΚΟ τον τελευταίο καιρό πέρασε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του, αφού κλήθηκε να διαχειρισθεί τις δύσκολες ώρες που ακολούθησαν την ήττα του Τάσσου Παπαδόπουλου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Κίνησης Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι το Κίνημα διατήρησε τα ποσοστά του και παρέμεινε υπολογίσιμη δύναμη εντός και εκτός Βουλής.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι το κόμμα του, παρά την απώλεια εκλογικής δύναμης και μιας έδρας, παραμένει στις επάλξεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η βραδιά τελειώνει με θετικό πρόσημο για τους Οικολόγους, επειδή όχι μόνο παραμένουν στη Βουλή με μια έδρα, αλλά και αύξησαν το ποσοστό τους.

http://news.pathfinder.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα