Ο «πόλεμος» του πετρελαίου έφθασε στην πόρτα μας

της Χριστίνας Τσερβελή

Μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται τόσο η ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που βάζουν οι πολυκατοικίες όσο και η κατανάλωση, με την οικονομική κρίση να στρέφει όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες και ενοίκους στην αναζήτηση φθηνότερων λύσεων.
Ήδη αρκετές οικοδομές αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς ορισμένα διαμερίσματα αδυνατούν να.....
πληρώσουν τα κοινόχρηστα και ζητάνε να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση.
«Οι
πολυκατοικίες προτιμούν να βάζουν λιγότερο πετρέλαιο θέρμανσης. Παρατηρείται μείωση 30% στην ποσότητα πετρελαίου που βάζουν σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή εκεί που βάζανε 1,5 με 2 τόνους, αυτή τη δύσκολη περίοδο μειώνουν την ποσότητα σε μισό τόνο πετρέλαιο και προτιμούν να το λειτουργούν πολύ πιο συντηρητικά, ώστε να κρατήσει περισσότερο διάστημα», σημειώνει στη Voria.gr ο κ. Ουργαντζίδης Χρήστος από την εταιρεία κοινοχρήστων «ΕΞ-ΠΟ ΕΠΕ».
Παράλληλα, η οικονομική κρίση οδηγεί πάρα πολλές οικοδομές, που πέρυσι είχαν θέρμανση με πετρέλαιο, να επιλέγουν την ατομική θέρμανση αερίου, ελπίζοντας στην φθηνότερη χρέωση, σύμφωνα με την κ. Ιακωβίδου Ελένη από την εταιρεία κοινοχρήστων «ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΕΙΝ», η οποία υπογραμμίζει ότι «η επιλογή αυτή γίνεται με κριτήριο την αυτονομία καθώς δεν εξαρτάσαι από τους υπόλοιπους».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ουργαντζίδη, εκτός από τη μείωση στην ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης και τη στροφή προς το φυσικό αέριο, η δύσκολη οικονομικά εποχή φαίνεται να οδηγεί σε ρήξη τους ένοικους των πολυκατοικιών, αφού αρκετά είναι τα διαμερίσματα που ζητούν να μη συμμετέχουν στην κεντρική θέρμανση, γεγονός που προκαλεί διαμάχες μεταξύ των ενοίκων, δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στη διακίνηση του πετρελαίου όσο και στην πληρωμή των κοινοχρήστων.
Σε περίπτωση, που κάποιοι ένοικοι αδυνατούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα και ζητάνε την αποκοπή τους από την κεντρική θέρμανση, «τότε οι υπόλοιποι είτε καλούνται να πληρώσουν αυτοί τα χρήματα είτε παγώνει η θέρμανση και δεν κινείται καθόλου το πετρέλαιο μέχρι νεοτέρας», τονίζει η κ. Ιακωβίδου.
Επιπλέον, το φαινόμενο αυτό επηρεάζει άμεσα και τις εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών αφού παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές των κοινοχρήστων. «Κάποιες οικοδομές δεν έχουν ακόμα πληρώσει ούτε τα περσινά κοινόχρηστα, με αποτέλεσμα να ξεκινάει η χρονιά με έλλειμμα», αναφέρει η ίδια κάτι που δυσχεραίνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση.
Έτσι, εν μέσω οικονομικής κρίσης και βαρυχειμωνιάς, αναμένεται να αυξηθούν οι πολυκατοικίες που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν όλοι στις πληρωμές, εκτιμά η κ. Ιακωβίδου. «Αν έχεις δέκα άτομα σε μια οικοδομή και δεν ανταποκρίνονται οι δύο, θα υπάρχει πρόβλημα. Εξάλλου, σε κάθε οικοδομή έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι άνεργοι, οπότε από εδώ και πέρα έρχονται τα δύσκολα», προσθέτει.
Ένταση του φαινομένου προμηνύουν και οι δηλώσεις του προέδρου των Βενζινοπωλών «Μέγας Αλέξανδρος», Θέμη Κιουρτζή, ο οποίος τόνισε στη Voria.gr ότι παρατηρείται μία μέση μείωση ανά παραγ
Keywords
Τυχαία Θέματα