ο σχέδιο Παπανδρέου - Μπεγλίτη για την αποδόμηση του Στρατού.

Των Σπύρου Τρίψα και Γιώργου Διονυσόπουλου

Στο χείλος της καταστροφής κατάφερε, μέσα σε δεκαπέντε μόλις ημέρες, να σύρει... τις Ένοπλες Δυνάμεις ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, προωθώντας με πραξικοπηματικό τρόπο και κόντρα στα Γενικά Επιτελεία την κατάργηση ολόκληρων στρατιωτικών σχηματισμών και την απόσυρση κύριων μονάδων μάχης από την ενεργό υπηρεσία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την άμυνα και την....
ασφάλεια της χώρας. Ποτέ –κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τουλάχιστον– οι Ένοπλες
Δυνάμεις της χώρας δεν έφτασαν τόσο κοντά στη διάλυσή τους όσο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 17 έως τις 31 Οκτωβρίου, όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ επιχείρησε να επιβάλει στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) μια νέα Δομή Δυνάμεων στο στράτευμα, το εισηγητικό σημείωμα της οποίας φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα «Επίκαιρα». Επρόκειτο για μία εισήγηση που προκάλεσε έντονη ανησυχία και αναταραχή στο σύνολο σχεδόν της στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία διέκρινε πίσω από τις αλλαγές που προωθούσε τον τεράστιο κίνδυνο της πλήρους αποδιοργάνωσης και αποσυντονισμού του στρατεύματος, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Η συγκεκριμένη εισήγηση κατατέθηκε υπόψη της στρατιωτικής ηγεσίας στη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ στις 17 Οκτωβρίου, προκαλώντας την έκπληξη των ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τη σκοπιμότητά της. Η απάντηση της στρατιωτικής ηγεσίας στον κ. Μπεγλίτη θα έρθει μία εβδομάδα αργότερα. Στη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ στις 24 Οκτωβρίου, το σύνολο των Αρχηγών διατύπωσε τις επιφυλάξεις του στην προτεινόμενη νέα Δομή Δυνάμεων 2011-2025, θεωρώντας ότι η εφαρμογή της δημιουργούσε σημαντικό ρήγμα στην άμυνα της χώρας. Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, με οχτώ στους δέκα αντιστράτηγους να τοποθετούνται αρνητικά στη νέα Δομή Δυνάμεων.
Μετά τη συνεδρία ση του ΣΑΓΕ, στις 25 Οκτωβρίου και αφού η προηγούμενη πολιτική ηγεσία απαίτησε από τους Αρχηγούς να συναινέσουν στις αλλαγές που προωθούσε, ορίστηκε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου για τις 7 Νοεμβρίου.
Από τις 25 Οκτωβρίου και επί μία περίπου εβδομάδα ο κ. Μπεγλίτης και η ομάδα των επιτελών του θα επιδοθούν σ’ έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να μεταπείσουν την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, ώστε η τελευταία να βάλει τις υπογραφές της στη νέα Δομή Δυνάμεων. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις αλλά και τις παραινέσεις που θα ασκηθούν στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων να βάλουν την υπογραφή τους στο κείμενο για τις αλλαγές στο στράτευμα, οι τελευταίοι δεν θα κάνουν πίσω. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρισκόταν μία ακόμη διαδικασία που αφορούσε στη βολιδοσκόπηση ανώτατων αξιωματικών που θα ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τις επιλογές της προη γούμενης πλέον πολιτικής ηγεσίας, με αντάλλαγμα την ταχεία ανέλιξή τους στους ανώτατους θώκους του στρατεύματος. Όλες αυτές οι παράλληλες διαπραγματεύσεις διήρκε
Keywords
Τυχαία Θέματα