Οι Ελληνες υπουργοί κατανοούν τι συμβαίνει ;

Σε βαθιά ύφεση βρέθηκε και το γ΄τρίμηνο του 2011 η ελληνική οικονομία. Το ΑΕΠ μειώθηκε και άλλο κατά -5%, με αποτέλεσμα στο τέλος του 9μηνου η πτώση να ανέρχεται στο 6,9% (-8,3% το α΄ τρίμηνο, -7,4% το β΄ τρίμηνο και -5% το γ΄ τρίμηνο).

Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, θεωρούν ότι για το σύνολο του τρέχοντος έτους η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα αγγίξει το επίπεδο του 6%, ενώ η αρνητική πορεία του ΑΕΠ θα συνεχισθεί
και....
το 2012.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 15,2% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2010, ενώ η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1% (η ιδιωτική κατανάλωση περιορίσθηκε περαιτέρω κατά 5,5% και η δημόσια κατανάλωση κατά 5,1%).

Αύξηση 3,2% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,4%). Ενώ, μείωση 4,3%, παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 11,4%).

Με σφοδρή επίθεση εναντίον του Mario Draghi και ανάλογο τίτλο, πρωτοφανή στην ιστορία του, ο “Economist”, χαρακτηρίζει τον Ιταλό Πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario draghi, ως υπεύθυνο του “ευρώ-οίκου ανοχής’ υπονοώντας προφανώς την ΕΚΤ.

Ο Σαρκοζί κατηγορεί ευθέως την Αγγλία για το "ναυάγιο" που οφείλεται στους απαράδεκτους όρους της.

Οι αλλαγές των συνθηκών ωστόσο έπεσαν επάνω στην σκληρή αντίσταση την οποίαν προέβαλλε το Λονδίνο. Το “όχι” των Βρετανών ουσιαστικά οδήγησε σε «απομόνωση» της Βρετανίας από την Ευρωζώνη, στην Σύνοδο της Πέμπτης.

Οι financial times γράφουν ότι το “βέτο” του Κάμερον εξόργισε τους Ευρωπαίους.

Και συγκεκριμένα επιπλέον αναφέρουν, ότι “η άρνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, να συμφωνήσει σε πλήρη αλλαγή της συνθήκης για όλα, τα (27) μέλη της Ευρωζώνης, εκτός και εάν η συνθήκη είναι ασφαλής (η αλλαγή της), και προς το συμφέρον της Βρετανίας, εξόργισε τους Ευρωπαίους".

Είναι προφανές ότι ο Κάμερον και το οικονομικό του επιτελείο, έκριναν, ότι οι αλλαγές τίς οποίες προωθούσαν οι Γαλλο-Γερμανοί δεν ανταποκρινόταν στο γενικότερο συμφέρον της Βρετανίας, και ιδιαίτερα στα συμφέροντα του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου, του “CITY”.

Ανάλογες δηλώσεις περί της προστασίας του “city” έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον όταν προειδοποίησε το βρετανικό κοινό ότι το “City” του Λονδίνου, το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στην Ευρώπη και πυλώνας της αγγλικής οικονομίας, κινδυνεύει συνεχώς από τις οδηγίες και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και δεσμεύθηκε να το προστατεύσει.
“Το Λονδίνο είναι το κέντρο για τις οικονομικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, είναι βασικό εθνικό μας τμήμα και πρέπει να αμυνθούμε στην «επίθεση» των Βρυξελλών” δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, και ο κίνδυνος αυτός για το “City” έγινε άμεσος μετά τις τελευταίες κρίσιμες αποφάσεις και διεργασίες στην Ευρωζώνη, όπως επισήμανε
Keywords
Τυχαία Θέματα