Οι μνηστήρες των κοιτασμάτων πετρελαίου - αερίου

Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη


Πολύ κοντά έχει έρθει, χρονικά, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η προκήρυξη της διεθνούς πρόσκλησης για την πραγματοποίηση μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών σχετικά με την ύπαρξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν «θέμα ημερών» την ανακοίνωση της....
πρόσκλησης, καθώς εκτιμάται ότι η υπόθεση θα συνδυαστεί με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Εκτιμάται ότι οι έρευνες θα αφορούν στο τόξο Ιονίου - Κρήτης, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να υπάρχουν αποθέματα, από τα βόρεια της Κέρκυρας, τα ανοιχτά της Λευκάδας και τα ανοιχτά του Πατραϊκού μέχρι το Κατάκολο και ίσως και νοτιότερα. Παράλληλα, έρευνες της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS) αλλά και ανακαλύψεις ανοιχτά του Ισραήλ και νότια της Κύπρου δημιουργούν αισιοδοξία για ύπαρξη αποθεμάτων και στη νότια πλευρά της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) τους επόμενους μήνες αναμένεται να συμβάλει, ώστε κάποιες περιοχές που θα επιλεγούν να ενταχθούν στο πιο ευέλικτο σύστημα της «ανοιχτής πρόσκλησης» (open door), που θεσμοθετήθηκε με το τελευταίο ενεργειακό νομοσχέδιο.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο πεδίο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων δημιουργεί προσδοκίες και έχει ήδη έχει κινητοποιήσει αρκετές εταιρείες, οι οποίες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους τόσο για το στάδιο της αναζήτησης όσο και για το στάδιο των γεωτρήσεων...

ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΚΑΙ... ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση υδρογονανθράκων, πληροφορίες αναφέρουν ότι με ενδιαφέρον ασχολούνται με τις εγχώριες εξελίξεις, τρεις νορβηγικές εταιρείες, (παγκόσμιες ηγέτιδες στον τομέα των σεισμικών και γεωφυσικών ερευνών).

Πρόκειται για την Petroleum Geo-Services (PGS) που ειδικεύεται στις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες τις οποίες έχει εφαρμόσει μεταξύ άλλων στην Κύπρο, στη Γροιλανδία και την Ανατολική Αφρική. Η TGS-Nopec Geophysical Company που παρέχει multi-client γεωλογικά δεδομένα και δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην Ινδονησία, τα νησιά Φερόε, τον Κόλπο του Μεξικού και τη Δυτική Αφρική και τη Spectrum-ASA που προσφέρει multi-client σεισμικές απεικονίσεις και έχει παρουσία σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Σιγκαπούρη και ΗΒ, ενώ έχει συνεργαστεί και με την PGS για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Λεβιάθαν.

Οι εκπρόσωποι των δύο πρώτων έχουν κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ι. Μανιάτη με το σκεπτικό ότι όσο πιο ώριμες και έμπειρες εταιρείες ενδιαφερθούν για το δυναμικό της χώρας, τόσο πιο υψηλό θα είναι και το επίπεδο του ανταγωνισμού, προσφέροντας καλύτερες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, την κερδοφορία της και την ασφάλεια των εργασιών και του περιβάλλοντος.

Ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει ακόμη η Noble Energy, η Statoil, η Shell, η κυπριακή Energean
Keywords
Τυχαία Θέματα