Οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογικά χρεοκοπούν την Ελλάδα - Ύστατες προσπάθειες να διασωθεί το rollover και να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός και η πληρωμή των CDS

Μπορεί η ΕΕ και η ΕΚΤ να αναζητούν ως λύση τον οίκο αξιολόγησης DRBS από τον Καναδά ο οποίος δεν έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα για να διασώσει τις ελληνικές τράπεζες από την κατάπτωση των collaterals ύψους 141 δις ευρώ.
Μπορεί το International Institute of Finance
το διεθνές ινστιτούτο χρηματοοικονομικής να....
επεξεργάζεται μαζί με τις τράπεζες τροποποίηση του γαλλικού σχεδίου για το rollover του ελληνικού χρέους με μετακύλιση του 70% του χρέους, το οποίο θα βασίζεται σε ένα κουπόνι (floating coupon) και οποίο θα ορίζεται από το 3μηνιαίο Euribor συν 1,7-1,8%. Ουσιαστικά θα πρόκειται για κυμαινόμενο επιτόκιο.
Μπορεί ο επικεφαλής του IIF Dallara να έχει προτείνει την σύσταση ενός fund ύψους 50 δισ. ευρώ που θα επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικό χρέος.
Μπορεί η ISDA δηλαδή η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων να προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός αλλά το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα βαθμολογικά θα χρεοκοπήσει.
Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί με selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή restricted default περιορισμένη χρεοκοπία.
Όταν επίσημα και τυπικά θα ανακοινωθεί η διαδικασία του rollover, πρακτικά η διαδικασία έχει ξεκινήσει η Standard and Poor’s θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα C από CCC.
Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch αλλά η ουσία είναι
1)πόσο χρόνο θα παραμείνει η Ελλάδα σε καθεστώς με selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή restricted default περιορισμένη χρεοκοπία;
2)Τι θα σημάνει αυτό για τις τράπεζες καθώς αυτομάτως θα καταρρεύσουν οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ και ταυτόχρονα θα καταρρεύσει και η ρευστότητα;
3)Το selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή restricted default περιορισμένη χρεοκοπία θα σηματοδοτήσει πιστωτικό γεγονός και θα πληρωθούν τα CDS ή όχι;

Χρόνος για το selective default

Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή restricted default περιορισμένη χρεοκοπία χρονικά υπολογιζόταν μεταξύ 11 Ιουλίου και τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αλλά κατά το πιθανότερο θα συμβεί τον Σεπτέμβριο.
Αρχικώς υπήρχαν σχέδια το rollover να ξεκινήσει άμεσα μέσα στον Ιούλιο. Όμως αυτό δεν φαίνεται πιθανό καθώς έχουν ανακύψει σοβαρά εμπόδια και προβλήματα στο rollover.
Όμως το δομικό ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα παραμείνει σε καθεστώς βαθμολογικής χρεοκοπίας η Ελλάδα;
Εκτιμάται ότι δεν θα κρατήσει πολύ μεταξύ 2-3 μηνών πιθανότατα.


Θα καταρρεύσουν τα collaterals στην ΕΚΤ


Όταν μια χώρα βαθμολογείται με selective default αυτομάτως συμβαίνει το εξής οι εγγυήσεις των τραπεζών παύουν να ισχύουν, καταπίπτουν. Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταπέσουν 54 δις ευρώ ομολόγων και 60 δις ευρώ εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.
Κατ΄ ουσία θα καταρρεύσει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ εκπονούν σχέδια σε περίπτωση που εκδηλωθεί ένα τέτοιο ακραίο
Keywords
Τυχαία Θέματα