ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟ ΑΣΣΗΡΟΥ

Με την παρέμβαση ευαισθητοποιημένων πολιτών αλλά και πολιτικής παρέμβασης των Οικολόγων σταμάτησε η κοπή των δένδρων στον Χείμαρρο Ασσήρου, η οποία είχε εγκριθεί στα πλαίσια του καθαρισμού του ρέματος από το Δασαρχείο Λαγκαδά τον Φεβρουάριο του 2011.
Μετά από πρόταση του Δήμου Ασσήρου προς το Δασαρχείο να καθαριστούν τα ρέματα από τα ξερά κλαδιά, τις φερτές ύλες, και τα καμένα δέντρα από την πυρκαγιά του 2007, επειδή υπήρχε φόβος να...
γίνουν πλημμύρες, και ενώ δεν υλοποιήθηκαν ποτέ τα προβλεπόμενα από την μελέτη (Οκτώβριος 2007) αντιδιαβρωτικά έργα, το Δασαρχείο Λαγκαδά έδωσε άδεια σε
συνεργεία δασεργατών, να κόψουν 6.000 δένδρα, που βρίσκονται μέσα στα ρέματα. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν να κοπούν εκατοντάδες πλατάνια, πεύκα και κυπαρίσσια τα οποία είχαν γλυτώσει από την πυρκαγιά του 2007.
Κλιμάκιο της αυτοδιοικητικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο Μ. Τρεμόπουλο επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Λαγκαδά και ζήτησε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη κοπή δένδρων, αφού με τα έργα καθαρισμού της κοίτης και μόνο δεν εξασφαλίζεται ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια πλημμυρικά φαινόμενα και την επόμενη χρονιά. Τονίστηκε η ανάγκη να προηγηθεί από το Δασαρχείο η μελέτη Διευθέτησης των ορεινών υδάτων (που είναι και αρμοδιότητα του) ώστε να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις (φυτεύσεις, σταθεροποίησης εδάφους κ.α. ) στις περιοχές όπου παράγονται τα φερτά υλικά (πέτρες, ξύλα) ώστε να λυθεί το πρόβλημα εκεί που δημιουργείται και εκ των υστέρων κι εφόσον κρίνεται απαραίτητο να γίνονται παρεμβάσεις στη κοίτη του ρέματος το ιδιοκτησιακό του οποίου θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ώστε αν είναι δημοτική έκταση, ο Δήμος να έχει την ευθύνη των παρεμβάσεων και τη δυνατότητα ελέγχου.
Οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν με τη διαμαρτυρία της «Οικολογικής Ομάδας Λαγκαδά» και του Περιβαλλοντικού συλλόγου Ασσήρου «Οι φίλοι της γης» προς τη Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα την αναστολή των εργασιών.
Επικροτούμε και στηρίζουμε κάθε κίνηση ευαισθητοποιημένων πολιτών ενάντια σε μελέτες και έργα που πολλές φορές αντί να προστατέψουν μπορεί να προκαλέσουν την υποβάθμιση περιουσιών, τη διακινδύνευση ζωών και την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους σε τέτοιες ενέργειες.

www.ecology-salonika.orgΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα