Οι Σλοβάκοι είπαν "όχι"

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας απέρριψε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF), που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίσια τη συνοχή της Ευρωζώνης και του ευρώ, αφού η απόφαση αυτή αποτελεί μία άμεση αμφισβήτηση των....
δυνατοτήτων παρέμβασης για την διευθέτηση της κρίσης.
Στην ψηφοφορία, 55 από τους 124 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 9 κατά ενώ 60 δεν ψήφισαν, μπλοκάροντας το αποτέλεσμα.

Η ψηφοφορία αυτή ενδέχεται να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα, η οποία είχε συνδέσει την ψηφοφορία αυτή με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Σλοβακίας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα την πιθανότητα διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας, στην οποία οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να υποστηρίξουν την ενίσχυση του EFSF. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία. Το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης της Σλοβακίας έχει δηλώσει πως θα ήταν πρόθυμο να συζητήσει την υποστήριξη της συμφωνίας EFSF, αφού η κυβέρνηση έχει πέσει.

Όλες οι άλλες 16 χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη επικυρώσει το σχέδιο να δοθούν περισσότερες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Για την επέκταση των εξουσιών του EFSF, που είχε αποφασιστεί στις 21 Ιουλίου και περιλαμβάνει την ενίσχυση των πόρων του ταμείου από τα 400 δισ. ευρώ, είναι απαραίτητη η έγκριση από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Οι αγορές θεωρούν ότι τα κεφάλαια του ταμείου πρέπει να πλησιάζουν τα 2 τρισ. ευρώ για να είναι αποτελεσματικό.

Το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD της Σλοβακίας δήλωσε έτοιμο να υποστηρίξει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αμέσως μετά την απόρριψη του το βράδυ από το σλοβακικό κοινοβούλιο, με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Το Smer είναι έτοιμο να υποστηρίξει το ΕΤΧΣ με αντάλλαγμα μια συμφωνία για πρόωρες εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος του κόμματος αυτού Γιαν Ποτσιάτεκ, πρώην υπουργός Οικονομικών. «Αν αρχίσουν συνομιλίες, πιστεύω ότι η ψηφοφορία μπορεί να γίνει αυτήν την εβδομάδα», προσέθεσε.

Ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα κατέρρευσε μετά την απόρριψη της διεύρυνσης του ΕΤΧΣ από το σλοβακικό κοινοβούλιο, η οποία είχε συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εξάλλου ο ηγέτης του Smer, πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, δήλωσε μετά την ψηφοφορία αυτή στο κοινοβούλιο με την οποία απορρίφθηκε η διεύρυνση του ΕΤΧΣ ότι εναπόκειται στα τέσσερα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού που κατέρρευσε να το προσεγγίσουν με προτάσεις για το πώς θα επικυρωθεί η διεύρυνση του ΕΤΧΣ.

Η Σλοβακία πρέπει να δεσμευτεί στη διεύρυνση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΕΤΧΣ, σημείωσε επίσης ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σχετικά με το περιεχόμενο ή
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σλοβάκοι,slovakoi