ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

"ΟΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΑΡΓΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΗΡΘΑΝ"

Το ΕΡΩΤΗΜΑ στο οποίο καλείται να απαντήσει ο κάθε ένας από εμάς, ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, σήμερα αλλά και στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι «ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;» Τι θα κάνει ο...
ίδιος προσωπικά απέναντι στην πρωτοφανή πολιτική, κοινωνική και οικονομική παρακμή που μαστίζει την Πατρίδα του. Η οικονομική κρίση της τελευταίας διετίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας αντανακλαστικός δείκτης, ίσως ο πιο ευαίσθητος, της βαθιάς παρακμιακής περιόδου που διέρχεται η Πατρίδα μας.

Αλλά πριν οδηγηθεί στην απάντηση του
απλού αυτού ερωτήματος είναι απαραίτητη η προηγούμενη απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα: Πως και γιατί φθάσαμε ως εδώ. Από τη θέση που θα πάρει στα ερωτήματα αυτά ο καθένας μας θα προσδιορίσει το ρόλο του όχι μόνο τον δικό του αλλά και των παιδιών του στην αυριανή, μετά την επερχόμενη θύελλα, Ελλάδα.

Τον Ιούλιο του 1974, μετά την κατάρρευση της επτάχρονης δικτατορίας κάτω από την πίεση του κυπριακού δράματος, άρχιζε ένα νέο κεφάλαιο στη νεώτερη ιστορία μας. Κύριο ζητούμενο της νέας αυτής ιστορικής περιόδου ήταν η Δημοκρατία. Η αναζήτηση των δρόμων που οδηγούσαν στην καθιέρωση ενός ασφαλούς και βιώσιμου δημοκρατικού πολιτεύματος. Απαλλαγμένου πλέον του Κράτους και από την αμφιλεγόμενη συνταγματική μοναρχία φαινόταν πως άνοιγε ο δρόμος για ένα σύγχρονο, ελεύθερο , δημοκρατικό, ευρωπαϊκό Κράτος. Το πρότυπο ήταν μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με δυο βασικούς πολιτικούς σχηματισμούς να εναλλάσσονται στην εξουσία. Πρότυπο ταιριαστό, όχι μόνο προς τα περισσότερα δημοκρατικά κράτη αλλά και προς την ψυχολογία του Ελληνικού Λαού, ο οποίος ήταν πάντοτε μοιρασμένος σε 2 αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις. Το σχέδιο λοιπόν , του γεννήτορος της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, ήταν να καθιερωθούν 2 πολιτικές παρατάξεις ως διαρκείς πολιτικοί σχηματισμοί και αυτοί να αναλάβουν στη συνέχεια τις μελλοντικές πολιτικές επιλογές της Χώρας. Η κεντρώα παράταξη , ως μια εκ των 2 στην οποία υπολόγιζε, σύντομα εξανεμίσθηκε από τη θυελλώδη ορμή και τον αναμφισβήτητο δυναμισμό της νέας σοσιαλιστικής παράταξης που είχε εμφανιστεί πλέον στο πολιτικό σκηνικό.

Το 1981, σταθμός στην πολιτική ζωή της Χώρας, την εξουσία αναλαμβάνει ο έτερος πλέον μεγάλος πολιτικός σχηματισμός. Νέες πολιτικές δυνάμεις εμφανίζονται. Νέα πρόσωπα , νέα ήθη. Με αρχηγό έναν πολιτικό άνδρα με γνήσια αλλά και έντονα τα χαρακτηριστικά του δημαγωγού, με επαναστατική ρητορεία συγγενεύουσα συχνά με την ρητορεία της κομμουνιστική αριστεράς, με υπέρμετρη υποσχεσιολογία, με κολακεία προς τις μάζες και με σύμμαχο τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς απέκτησε την εύνοια του Λαού. Το σοσιαλιστικό κόμμα έχοντας πλέον και την κρατική εξουσία στη διάθεσή του οργανώθηκε πολυεπίπεδα στα διάφορα εργασιακά και κοινωνικά στρώματα. Σύντομα το κράτος υποτάχθηκε, με σοβιετικού τύπου πρακτικές, στο κόμμα. Κύριο μέσον επιβολής του κόμματος ήταν μια ιδιότυπη μέθοδος που γοργά μετεξελίχτηκε στη μόνη ιδεολογία ,
Keywords
Τυχαία Θέματα