Όρους και προϋποθέσεις από το Eurogroup που δεν αναγνωρίζουν τη "συμφωνία" των Αθηνών

Τρεις όρους, προκειμένου το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο δανειακής στήριξης της Ελλάδας, έθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη χώρα μας, δίνοντας πάντως την.........
εντύπωση πως οι εταίροι αναζητούν διαρκώς δικαιολογίες για την με κάθε τρόπο εξώθηση της χώρα στην χρεοκοπία.


«Παρ' όλη τη σημαντική πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν είχαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις», υπογράμμισε.
Οι τρεις ώρες προβλέπουν πως το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση επί των γνωστών επώδυνων μέτρων στην αναμενόμενη συνεδρίαση της Κυριακής, ενώ χρειάζονται και «ισχυρές πολιτικές διαβεβαιώσεις» από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος και μετά τις εκλογές. Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδρίασει εκ νέου το Eurogroup για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, να προσδιορίσει από πού θα εξασφαλίσει το ποσό των 325 εκατ. ευρώ για τις περικοπές που απαιτούνται.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, τόνισε πως «το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και της Βουλής». Πάντως εξέφρασε την πεποίθηση πως το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) σημείωσε πως ολοκληρώνεται «και πιστεύω ότι θα εγκριθεί ως μέρος του συνολικού πακέτου την επόμενη εβδομάδα».
Πάντως και οι δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν πως στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δεν θα γίνεται καμία χορήγηση δόσης αν δεν υπάρξει εφαρμογή των δεσμεύσεων, υπογραμμίζοντας με έμφαση «πραγματική εφαρμογή».
Ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη «μελετά την πιθανότητα» να δημιουργηθεί ένας δεσμευμένος λογαριασμός για τη χρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας. Ερωτηθείς σχετικά με τη γαλλογερμανική πρόταση ο Ρεν είπε ότι «μελετάται από την Επιτροπή», η οποία τη θεωρεί «μια ορατή πιθανότητα», όπως και η ευρωζώνη.
Στην οριστικοποίηση του νέου σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας, περιλαμβανομένου του PSI, στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Τετάρτη προσβλέπει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
«Χαιρετίζουμε τις προόδους που έγιναν για το συνολικό ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ.
«Προσβλέπουμε», πρόσθεσε, «στην οριστικοποίηση του συνολικού πακέτου, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI), στη βάση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στη σύνοδο του Eurogroup την 27η του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το Eurogroup συναντηθεί την επόμενη Τετάρτη».
dailynews24.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα