Ουστ, κυβερνήστε! Διαφορετικά, ουστ, ξεκουμπιστείτε!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μια «πιασιάρικη» έκφραση ανάλογη του περίφημου πλέον «μαζί τα φάγαμε» αναζήτησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος – παραπονούμενος ότι μόνο έτσι ακούγεται - για να… κλέψει το ενδιαφέρον μας.

Μιλώντας στον Real Fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου και αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην ανάγκη για συγχωνεύσεις, χρησιμοποίησε τη έκφραση «ουστ, συγχωνευθείτε, γιατί δεν.....
αντέχουμε».

Προφανώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Αν ήταν με ένα «ουστ» να λύναμε όλα τα προβλήματά μας, τότε θα ήμασταν η ευτυχέστερη χώρα επί του πλανήτου.

Διότι εκτός από το «ουστ, συγχωνευθείτε» προς τις τράπεζες, υπάρχουν και άλλα «ουστ» που ακούγονται στον βρόντο. Όπως, το «ουστ, κυβερνήστε»! Ή το «ουστ, συγχωνεύστε το κράτος». Ή το «ουστ, συγχωνεύστε τις κρατικές δαπάνες». Ή το «ουστ, συγχωνέψτε τα υπουργεία σας». Ή το «ουστ, μαζέψτε τα έσοδα». Ή το «ουστ, συμμαζέψτε τους συνδικαλιστές σας».

Και άλλα «ουστ» ων ουκ έστιν αριθμός, με κυριότερο το «ουστ, σταματήστε την προπαγάνδα»!

Διότι ωραία είναι να τα βρίσκουμε όλα τα δικά μας καλά καμωμένα και να εκτοξεύουμε «ουστ» δεξιά – αριστερά. Αλλά όλοι μπορούν να αντιληφθούν πως αν ένας υπουργός, αναπληρωτής υπουργός, υφυπουργός δεν μπορεί να αποχωριστεί την καρέκλα του, αν και το κόστος της είναι επιζήμιο – υπάρχουν τέτοιοι και τέτοιες, πρέπει να το παραδεχθεί ο κ. αντιπρόεδρος – γιατί θα πρέπει να τρέξουν όλοι οι άλλοι να συγχωνευτούν;

Καλά είναι να μεταθέτουμε το πρόβλημα αλλού και να μην κοιτάμε την καμπούρα μας, αλλά το παραμύθι είναι σύντομο και με κακό τέλος.

Καλή είναι η προπαγάνδα και οι λεονταρισμοί – πότε κατά των τραπεζών και πότε κατά των οίκων αξιολόγησης – αλλά είναι κι’ αυτό ένα ψέμα με κοντά ποδάρια. Ζούμε σε έκτακτες συνθήκες και αποκαλύπτεται πάραυτα.

Χθες για παράδειγμα, μάθαμε ότι η Ελλάδα έλαβε μια ακόμη ανούσια απάντηση σε ερώτημα που δεν χρειαζόταν να έχει υποβληθεί, αλλά προφανώς υποβλήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους.

Το γεγονός προβλήθηκε ως «πράσινο φως από την Κομισιόν για την παροχή εγγυήσεων 30 επιπλέον δις ευρώ προς τις τράπεζες». Αλλά από την ανακοίνωση της Κομισιόν προκύπτει ότι οι εγγυήσεις αυτές… προβλέπονται από το Μνημόνιο!

Το λέει ξεκάθαρα: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει, βάσει των κανόνων για την βοήθεια προς τα κράτη, αύξηση του προϋπολογισμού για τις εγγυήσεις προς την Ελλάδα με επιπλέον ποσό που ανέρχεται στα 30 δις ευρώ. Η αύξηση αυτή είχε ήδη προβλεφθεί στο μνημόνιο για την τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας»!

Και αφού το λέει το μνημόνιο, προς τι όλος ο θόρυβος των τελευταίων ημερών; Προς τι οι (δήθεν) διαμαρτυρίες των υπουργών και των βουλευτών; Δεν γνώριζαν ότι οι εγγυήσεις επιβλήθηκαν όχι για παροχή ρευστότητας στην αγορά, αλλά για να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες (όπου βρίσκονται αποταμιευμένε
Keywords
Τυχαία Θέματα