Παλιά κόμματα, κομμάτια και θρύψαλα - "Νέα ζωή" από διαγραμμένους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ

Μια νέα πολιτική κατάσταση γεννιέται μέσα από τα αποκαϊδια του πολιτικού συστήματος, που «πέθανε» χθες στη Βουλή. Και όπως έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας «μηδέν κακό αμιγές καλού». Το νέο Μνημόνιο ψηφίστηκε, αλλά το παλιό πολιτικό σύστημα του δικομματισμού πέθανε και δύο κόμματα και νέες συνεργασίες έρχονται στην επιφάνεια.

Και αν από το ΠΑΣΟΚ
όλα είναι...
πλέον πιθανά, από τη ΝΔ η διάλυση του κόμματος μέσα σε τρεις μήνες (γιατί όταν διαγράφονται το 25% των μελών της ΚΟ ενός κόμματος, οι οποίοι είναι οι «σκληροί» προεδρικοί (!) και είναι άμεσα συμπαθούντες προς τους διαγραμμένους, άλλο ένα 50% και η βάση «βράζει» τότε θεωρείται διαλυμένο) σίγουρα εντυπωσιάζει.

Στο ΠΑΣΟΚ το κόμμα είναι σχεδόν έτοιμο και διευκολύνονται πολύ από την πολιτική κατάσταση: Ηγέτης στο παλιό ΠΑΣΟΚ, πρακτικά δεν υπάρχει ο Ε.Βενιζέλος που είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Γ.Παπανδρέου, απλά δεν είναι συμπαθής, ο κόσμος του παλιού ΠΑΣΟΚ, εύκολα θα στελεχώσει τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος σε όλη την Ελλάδα, τα κονδύλια για την δημιουργία του κόμματος δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα καθώς ο χρόνος των εκλογών θα είναι μικρός, «σπρώχνονται» από τον κόσμο και εύκολα μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 10% ή και παραπάνω και εν τέλει ο χώρος που αντιπροσώπευε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2009 είναι άδειος, αφού ο Φ.Κουβέλης μπορεί να είναι συμπαθής, αλλά δεν είναι ΠΑΣΟΚ.

Έτσι ή αλλιώς, μόλις σχηματιστεί ΚΟ με δέκα βουλευτές από τους διαγραφέντες "έχουν λαμβάνειν" κάποια εκατομμύρια ευρώ από την κρατική επιδότηση..

Στη ΝΔ η πολιτική κατάσταση έχει σημαντικές διαφορές αλλά και σημαντικές ομοιότητες με αυτή του ΠΑΣΟΚ. Ο Α.Σαμαράς δεν είναι ο «πεθαμένος» αρχηγός, όπως είναι ο Γ.Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ στεκόταν μέχρι πριν λίγο καιρό στις δημοσκοπήσεις περί το 30%, αλλά πολύ δύσκολα θα σταθεί στα ίδια επίπεδα, αν πάει σε εκλογές με την εσωκομματική κατάσταση να είναι διαμορφωμένη, όπως χθες το βράδυ.

Οι ίδιοι οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Α.Σαμαρά, μιλάνε για «25% που πάντως τους δίνει το bonus των 50 εδρών, άρα μπορούν να φτάσουν μέχρι και 110 βουλευτές (εκεί έφτασε η ΝΔ του Α.Σαμαρά: Να θεωρεί επιτυχία το 25% και τις 110 έδρες)!

Αλλά στη περίπτωση της του κομματιού που αποκόπηκε από τη ΝΔ τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκαθαρισμένα, όσο στο αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ. Ίσως γιατί η «πληγή» είναι φρέσκια. Το βέβαιο είναι ότι κανείς από τους συνυποψηφίους των διαγραμμένων δεν θα τους δεχθεί πίσω στις εκλογές, γιατί είναι λογικό ότι θα σαρώσουν στις περιφέρειες απέναντί τους.

Π.χ. ποια πιθανότητα υπάρχει ο «μνημονιακός» Σίμος Κεδίκογλου στην Εύβοια που πλήττεται σφοδρά από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση να πάρει έστω και τις μισές ψήφους από τον Χρήστο Μαρκόπουλο που στάθηκε αντρίκια μέσα στη Βουλή παρά το γεγονός ότι ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του και στενός συνεργάτης του Α.Σαμαρα; Και μόνος του να κατέβει ο Κ.Μαρκόπουλος, πόσο μάλλον σε έναν ευρύτερο πατριωτικό σχηματισμό, θα τον «πατήσει».
Keywords
Τυχαία Θέματα