Πάνε για "κούρεμα" 30% και με άδεια ταμεία εγγυώνται καταθέσεις!

Αφερέγγυες εγγυήσεις, διαρκή ψεύδη, υποκριτικός εφησυχασμός των πολιτών για την πραγματική κατάσταση και τις εξελίξεις που έρχονται και πάνω απ’όλα διάψευση στην πράξη όλων των κυβερνητικών ισχυρισμών για την οικονομία από τον χειμώνα του 2010 μέχρι σήμερα προκαλούν πανικό μεγαλύτερο και από αυτόν που δικαιολογούν τα πραγματικά γεγονότα στην οικονομία.
Γιατί – και αυτό το τονίζουμε – αντίθετα με ότι θέλουν να.....
επιβάλουν οι οι διεθνείς σκεπουλαδόροι και οι εγχώριοι Κούισλινγκ για την χώρα , τα κράτη δεν πτωχεύουν. Αλλά πραγματικά τρομάζει και θέτει ερωτήματα για τις πραγματικές τους
προθέσεις η απόσταση λόγων και πραγματικών γεγονότων.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών που ο ίδιος δημιούργησε με την δήλωσή του περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αλλά και τον πανικό που δημιουργήθηκε από την δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου περί «στάσης πληρωμών δύο εβδομάδων ή και περισσότερο» είπε το απίστευτο «Εγγυούμαστε τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών μέχρι 100.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2015»!

Οι καταθέσεις προστατεύονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός.

Δηλαδή εγγυήθηκε ένα ποσό που υπολογίζεται σε 100-150 δισ. Ευρώ (συνολικές καταθέσεις 196 δισ. Ευρώ περίπου σήμερα).

Το ερώτημα είναι «Με ποια προσόντα;»

Με ποια προσόντα βγήκε ο υπουργός Οικονομικών και εγγυήθηκε συνολικές καταθέσεις που μπορεί να ανέρχονται σε ποσό πάνω από 100 δισ. Ευρώ; Τα κεφάλαια του Ταμείου στο τέλος του 2010 ανέρχονταν μόλις σε 1,4 δισ. ευρώ και οι συνολικοί πόροι που διαχειρίζεται στα 2,97 δισ. Ευρώ!

Όλο το κράτος στα ταμεία του έχει-δεν έχει 10 δισ. Ευρώ σήμερα. Για να εγγυηθείς κάτι, (βασικά μαθήματα α’ τριμήνου οικονομικού Πανεπιστημίου) απαιτείται να διαθέτεις είτε ίσο ποσό στα ταμεία σου, είτε να έχεις δυνατότητα άμεσης δανειοληψίας για να ικανοποιήσεις την απαίτηση της εγγύησής σου.

Κλασικό παράδειγμα η εγγυητική επιστολή τραπέζης. Η τράπεζα δεσμεύει ίσο ποσό με το περιεχόμενο της επιστολής. Ή οι εγγυητικές ΔΕΚΟ με εγγυητή το κράτος. Οι ΔΕΚΟ δεν έχουν λεφτά και δανείζονται με εγγυητή το κράτος. Όταν καταπίπτουν οι εγγυητικές λόγω αδυναμίας των ΔΕΚΟ να πληρώσουν, πληρώνει (ή καλύτερα πλήρωνε) το κράτος.

Ο Ε.Βενιζέλος, δηλαδή η κυβέρνηση, τώρα βάσει ποίων εγγυητικών αποθεματικών εγγυώνται τις καταθέσεις αν «βαρέσουν κανόνι» οι τράπεζες (στις οποίες όπως θα διαβάσετε παρακάτω σε λίγο η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη); Λεφτά δεν έχει, εγγυητές δεν έχει (η ΕΤΚ), χρυσό δεν έχει, εμπράγματες εγγυήσεις δεν έχει; Τι έχει; Θράσος! Πρώτα καταγγέλλει τους πάντες ότι «παίζουν με τις λέξεις» αφού έχει εξαγγείλει την χρεοκοπία της χώρας η ίδια
Keywords
Τυχαία Θέματα