Παπανδρέου: Οι συντηρητικές ηγεσίες οδήγησαν την ΕΕ σε αποτυχία

Την ανάγκη μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης, που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Υπογράμμισε πως η ΕΕ έχει αποτύχει διότι απέτυχαν οι συντηρητικές ηγεσίες των χωρών-μελών της.

Aσκησε μάλιστα κριτική στην Κομισιόν, επειδή «έκανε τα ....
στραβά μάτια» στα
δημοσιονομικά στοιχεία της κυβέρνησης Καραμανλή, βάσει των οποίων το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 16% του ΑΕΠ και το χρέος διπλασιάστηκε σε πέντε μόλις χρόνια.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση:

«Κάλεσα σε δημοψήφισμα, για να απαντήσουν οι πολίτες. Να δώσουμε τη δύναμη στους πολίτες, να ακουστεί η φωνή και η βούλησή τους.

» Είναι γεγονός ότι τα πρώτα δύο χρόνια ήταν επιβαρυντικά για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Και αυτή τη στιγμή προωθούμε αλλαγές που το κατεστημένο δεν επιθυμεί. Αυτό είναι πρόοδος.

» Για αυτό ακριβώς το λόγο ήθελα να δώσω στους Έλληνες τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το μέλλον μας.»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη μίλησε επίσης για την ανάγκη ισχυροποίησης της ενότητάς της, αλλά και έντασης των αναπτυξιακών επενδύσεων, ενώ για μια ακόμη φορά υπογράμμισε τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε για την ΕΕ η έκδοση ευρωομολόγων.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης γιατί απέτυχαν οι συντηρητικές ηγεσίες των χωρών μελών της. Δυστυχώς, η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και η φορολογική αυστηρότητα δεν φτάνουν για να λυθούν τα προβλήματά της Ευρώπης. Πρέπει να επενδύσουμε στην ποιοτική, ανταγωνιστική Ευρώπη με έμφαση στις θέσεις εργασίας και την ποιότητα. Η ανισότητα είναι η βάση της κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

http://www.reporter.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα