Παραμένει υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου;

Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε αργά το βράδυ της Κυριακής, με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση του προέδρου και του Πολιτικού Συμβουλίου για το πολιτικό πλαίσιο, τις διαδικασίες του εσωκομματικού διαλόγου και την εκλογή προέδρου.

Πέντε ή έξι στελέχη, καταψήφισαν την .......
πρόταση αυτή (Π. Ευθυμίου, Λ. Γρηγοράκος, Στ. Τσιλίκης, Ι. Βαρδακαστάνης, κ.ά.) ενώ αρκετοί δήλωσαν «παρών».

Όσοι δεν ψήφισαν την πρόταση, μιλούσαν για μια «ανάπηρη απόφαση», καθώς παρά την πίεση από πολλά στελέχη δεν
υπήρξε ουσιαστικός απολογισμός και αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης διετίας.

Θα προηγηθούν οι διαδικασίες για τη σύγκληση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, η εκλογή ηγεσίας και οι εθνικές εκλογές.

Το Πολιτικό Συμβούλιο θα επιληφθεί των θεμάτων αυτών σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, χωρίς, επί του παρόντος, να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Εθνικού Συμβουλίου, αρκετά κορυφαία στελέχη τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για εκλογές το Μάρτιο, ενώ άλλοι ζήτησαν να στηθούν οι κάλπες άμεσα, άποψη που συμμερίζεται ο Ευ.Βενιζέλος.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, υπήρξε συνάντηση μεταξύ Γ.Παπανδρέου και Ευ.Βενιζέλου, αλλά δεν φαίνεται να είχε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και του ζήτησε να συναντηθούν για να συζητήσουν τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Ωστόσο, στη συνάντηση έγινε και πολιτική κουβέντα για τα εσωκομματικά και σύμφωνα με Το Βήμα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου δεν είναι εφαρμόσιμο, επισημαίνοντας ότι την επόμενη ημέρα της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα ζητεί επίμονα εκλογές γιατί δεν έχει κανέναν λόγο να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση δημιούργησε η δήλωση του Φ.Πετσάλνικού στον ΒΗΜΑ 99,5 καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γ.Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».

Ωστόσο, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.

Ο κ. Πετσάλνικος διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη διαρχία, με άλλο πρόσωπο αρχηγό του κόμματος και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.
dailynews24.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα