Πειθαρχικές διώξεις για 2040 δημόσιους υπαλλήλους

Τον δρόμο προς την ποινική δικαιοσύνη αναμένεται να λάβουν σύντομα 1540 επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της ανεξάρτητης αρχής της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ήδη ο γενικός επιθεωρητής, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, απέστειλε στους δημόσιους φορείς στους οποίους απασχολούνται τα ονόματα των πρώτων 500 επίορκων υπαλλήλων για την....
επιβολή πειθαρχικών ποινών.
Οι νέες ρυθμίσεις για το πειθαρχικό δίκαιο τις οποίες προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης
θα έχουν ως συνέπεια να αποκλειστούν εφ' όρου ζωής από οποιαδήποτε διαδικασία εξέλιξης στην ιεραρχία, ενώ θα τους επιβληθεί ακόμη και μείωση των αποδοχών τους, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται πλέον από τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους.

Ήδη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απέστειλε τη λίστα αυτή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των δημοσίων υπηρεσιών με στόχο να κινήσουν τις διαδικασίες για την επιβολή των πειθαρχικών ποινών, κάτι που κατέστη εφικτό μετά και την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων διαφθοράς από την τακτική Δικαιοσύνη την οποία είχε ως αποτέλεσμα σχετική εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε.

Θετική χαρακτηρίζεται στην ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Τέντες, σε εγκύκλιό του που εξεδόθη ύστερα από αλλεπάλληλες παραστάσεις του κ. Ρακιντζή, ζητεί τα εξής:

1. Σε κάθε Εισαγγελία (Εφετών και Πρωτοδικών), όπου υπηρετούν περισσότεροι των δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, να οριστεί ένας εισαγγελικός λειτουργός (ή περισσότεροι ανά αντικείμενο) αρμόδιος για το περιβάλλον, την προστασία της δημόσιας περιουσίας και την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων (ιδίως όπου υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές).

2. Να υφίσταται η δυνατότητα από το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο μηνύσεων να λαμβάνονται στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα που έχουν σχέση με την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Θα τηρούνται παράλληλα («μέχρι αμετάκλητου εκδικάσεως»), σε αυτοτελή φάκελο, αντίγραφα κατηγορητηρίων ή βουλευμάτων, ώστε να είναι ευχερής η πληροφόρηση σχετικά με τις διατυπωθείσες κατηγορίες.

3. Στις περιπτώσεις παραπομπής για παραβάσεις του Ν. 1650/86 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών θα ανακοινώνει στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το κλητήριο θέσπισμα ή το παραπεμπτικό βούλευμα, δεδομένου ότι ο τελευταίος έχει δικαίωμα παραστάσεως ως πολιτικός ενάγων στην ακροαματική διαδικασία προς υποστήριξη της κατηγορίας.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα