Περάστε μετά τις 22…

Του Δημήτρη Καλαφάτη*
H Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις της, καλεί τους πολίτες, να δηλώσουν συμμετοχή ως «Εθελοντές Πρασίνου».για την αποτύπωση των κενών δεντροδόχων της Α’ Δημοτικής Κοινότητας.

Η τελευταία σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε στις....
 8 Αυγούστου («Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής…»). Ωστόσο, οι πολίτες
που σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή, αφού προσπαθήσουν αρκετά, διαπιστώνουν τελικά ότι οι εγγραφές ΔΕΝ συνεχίζονται και ότι πρέπει να ξαναδοκιμάσουν μετά τις 22 Αυγούστου.


Κακή οργάνωση; Έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού; Έκδοση αβάσιμων ανακοινώσεων για επικοινωνιακούς λόγους; Ότι και να συμβαίνει πρέπει να διορθωθεί άμεσα, έτσι ώστε οι πολίτες που προθυμοποιούνται να συμβάλλουν με τη δράση τους για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη μας να μην αποθαρρύνονται.


Σχετικά με το περιεχόμενο της δράσης για την αποτύπωση των κενών δενδροδόχων και την ανάγκη συνδρομής εθελοντών πολιτών, μας δημιουργούνται οι παρακάτω συλλογισμοί και ερωτήματα:

Οι υπηρεσίες του Δήμου φαίνεται να μη γνωρίζουν ούτε την υπάρχουσα κατάσταση των δένδρων της Α’ Δημοτικής Κοινότητας ούτε να μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο της αποτύπωσης (το οποίο είναι αυτονόητο ότι δε θα χρειαζόταν αν υπήρχε ένας στοιχειώδης περιοδικός έλεγχος της κατάστασης των δενδροστοιχιών). Είναι μήπως τόσο ανεπαρκείς οι υπηρεσίες του Δήμου ώστε να ζητούν τη συνδρομή εθελοντών για την αποτύπωση των κενών δενδροδόχων; Μήπως η διοίκηση του Δήμου δεν εμπιστεύεται το προσωπικό;


Μόνο για τις κενές δενδροδόχους ενδιαφέρεται η Αντιδημαρχία (για να προβεί στην έγκαιρη παραγγελία/προμήθεια των δένδρων που θα φυτευθούν την κατάλληλη περίοδο); Για τις δενδροδόχους που έχουν φθορές (πολλές φορές από εσκεμμένες ενέργειες), που είναι «εξαφανισμένες», ισοπεδωμένες ή καλυμμένες με τσιμέντο και πλακάκια (επειδή λ.χ. τα άτυχα δέντρα έκρυβαν κάποιες βιτρίνες), για τις δενδροδόχους που καλύπτονται με … αυτοσχέδια παγκάκια για θαμώνες καφετεριών όπως και για τα παρτέρια που …ευδοκιμούν τραπεζάκια, υπάρχει άραγε ενδιαφέρον από την αντιδημαρχία;


Στην παράταξη «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην πράξη» πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των πολιτών εκτός από χρήσιμη είναι και κρίσιμη και απαραίτητη για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και της λειτουργίας του Δήμου. Προτείνουμε και είμαστε σίγουροι ότι οι εθελοντές θα συμφωνούν, οι «Εθελοντές Πρασίνου» να μην περιοριστούν στην καταγραφή των κενών δενδροδόχων αλλά και στη συνέχεια να λειτουργούν ως παρατηρητές-φύλακες-φροντιστές των δεδροστοιχιών. Και, ως ενεργοί πολίτες, να είναι ταυτόχρονα και διαρκώς, ελεγκτές του Δήμου ο οποίος βέβαια θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις παρατηρήσεις και αναφορές τους.



*Ο Δημήτρης Καλαφάτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, συμμετέχει σε εθελοντικές οργανώσεις και είναι μέλος της Γραμματείας τη
Keywords
Τυχαία Θέματα