Πως το νομοσχέδιο παιγνίων λειτουργεί υπέρ του ΟΠΑΠ

Τον τελευταίο καιρό, όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο που εκκρεμεί προς ψήφιση από το Σεπτέμβριο του 2010 περί "Ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων". Περιληπτικά το άρθρο 11 περί διαδικτυακού στοιχήματος αναφέρει:

1. Kαταβολή εφάπαξ ενός συγκεκριμένου αντιτίμου ώστε να ....
εκδοθεί άδεια διάρκειας 5 ετών
2.Οι ιστοσελίδες πρέπει να έχουν υποχρεωτικά την κατάληξη .gr και οι κάτοχοι της άδειας να έχουν έδρα στην Ελλάδα.
3. Λειτουργία
της αγοράς με παραχώρηση στο σημερινό μονοπώλιο και των νέων αδειών για ορισμένο χρόνο με προκαθορισμένη την τιμή ανά άδεια και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης με απ' ευθείας ανάθεση στον ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και μετά από μελέτη του νέου νομοσχεδίου πραγματικά αναρωτιέμαι εάν το νέο νομοσχέδιο είναι υπέρ ή κατά των παικτών. Ο λόγος είναι ο εξής. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σε ποιον bookmaker επιθυμεί να καταθέσει το κεφάλαιο του και να τοποθετήσει τα στοιχήματα του. Η αγορά είναι τεράστια και οι επιλογές αμέτρητες. Όσον αφορά το θέμα των αναλήψεων επίσης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς υπάρχει νομοθετικό "κενό" και μπορεί με μία απλή βεβαίωση από τον book να δικαιολογήσει τα χρήματα που λαμβάνει.

Το νέο σχέδιο νόμου χαρακτηρίζει ως παράνομη "πράξη" το στοιχηματισμό σε μη αδειοδοτημένες εταιρείες και ο παίκτης υποκύπτει σε ποινικό αδίκημα. Με άλλα λόγια θα είναι εγκλωβισμένος να στοιχηματίζει σε αυτές τις εταιρίες που έλαβαν αδειοδότηση, την οποία όμως θα παραχωρεί ο ΟΠΑΠ, ως εγγυητής της νέας τάξης πραγμάτων! Επομένως η αδειοδότηση ή μη κάποια εταιρίας εξαρτάται από το εάν ο ΟΠΑΠ θεωρεί τον book ως άμεση απειλή.

Ας δούμε όμως και τη θέση των αδειοδοτημένων εταιριών και πως θα επηρεάσει άμεσα τους παίκτες. Σύμφωνα με το νέο νόμο το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν για τη χορήγηση της άδειας, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, ενώ θα φορολογούνται και επί των εσόδων τους στο κλείσιμο κάθε οικονομικού έτους.
Από όποια οπτική γωνία και αν το δει κανείς αυτό ερμηνεύεται ως εξής. Το κόστος θα κατρακυλήσει στους παίκτες με τη μορφή της αύξησης της γκανιότας, δηλαδή πτώση των αποδόσεων, οι οποίες θα φτάσουν στα επίπεδα του ΟΠΑΠ!!

Τελικά ο μόνος κερδισμένος από την όλη υπόθεση θα είναι ο ΟΠΑΠ. Στα άμεσα σχέδια του είναι η ίδρυση ιστοσελίδας όπου θα παρέχει όλες τις δυνατότητες στοιχηματισμού στους παίκτες. Επίσης θα προσφέρει μονά αποδεκτά και εναλλακτικά στοιχήματα (over 3.5 4.5 , goal-goal κλπ), επομένως θα είναι γίνει πιο ανταγωνιστικός. Επιπλέον έχει την όλη τεχνογνωσία και την εμπειρία της ελληνικής αγοράς, άρα και σε θέμα μάρκετινγκ και προβολής θα υπερισχύσει. Όλα τα παραπάνω ερμηνεύονται με απλά λόγια. Θα προτιμήσει ο παίκτης που έχει συνηθίσει τόσα χρόνια να παίζει ΟΠΑΠ να αλλάξει εταιρεία? Σε καμία περίπτωση, ειδικά όταν γίνει και πιο ανταγωνιστικός. Επίσης ο κάθε παίκτης που τώρα βλέπ
Keywords
Τυχαία Θέματα