Πόσο μας… έσωσε το PSI;

Κύριε Διευθυντά,

Με τον εύγλωττο τίτλο «το κόστος της διάσωσης», η έγκυρη Βρετανική εφημερίδα the guardian, σε άρθρο της που αναδημοσιεύεται στην «Καθημερινή» της 23 Μαρτίου, αναφέρει ότι «το κοινωνικό κόστος της Ελληνικής διάσωσης είναι τεράστιο.

Οι αθηναϊκές γειτονιές είναι γεμάτες από.....
πωλητήρια, ενοικιαστήρια και άστεγους που κοιμούνται στους δρόμους.

Ομολογουμένως ο τρόπος που ακολουθήθηκε για να σωθεί η χώρα είναι προβληματικός»

Το πόσο πολύ είναι όντως προβληματικός, εμείς το ξέρουμε
καλλίτερα. Αλλά όσα περιγράφει ο guardian, αναφέρονται μόνο στο ορατό σκηνικό.

Το άλλο, το αόρατο αλλά πολύ πιο οδυνηρό, είναι η διάγνωση των Ψυχιάτρων, με αφορμή το 9ο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, η οποία “διάγνωση” χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «κράτος σε ψυχική και κοινωνική ύφεση».

Κατά την καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ιωάννα-Δέσποινα Μπεργιαννάκη, διεθνείς μελέτες έχουν καταδείξει ότι πολίτες που πλήττονται από οικονομική κρίση αναπτύσσουν μετατραυματικό στρες, «ένα σύνδρομο δηλαδή που απαντάται σε άτομα που έζησαν ένα μεγάλο τραυματικό γεγονός, κατά το οποίο απειλήθηκε η ζωή τους, όπως π.χ. στρατιώτες που βρέθηκαν σε εμπόλεμη ζώνη».

Και εμείς βέβαια ζούμε τώρα σε εμπόλεμη ζώνη. Με οικονομικά μεν, απολύτως πραγματικά όμως, πυρά.

Το εν λόγω σύνδρομο εκδηλώνεται, κατά τους ειδικούς επιστήμονες, με πολύ σοβαρές διαταραχές στο 50% τουλάχιστον των πολιτών. Οι ψυχίατροι εφιστούν την προσοχή του κόσμου λόγω του κινδύνου απρόβλεπτων συμπεριφορών, από τους πάσχοντες.

Αυτή την προειδοποίηση, μάλλον πρέπει να τη λάβουν σοβαρά υπ’ όψη οι «μικροαξιωματούχοι της τρόικας», οι οποίοι, και πάλι κατά τον guardian, «εισβάλουν στα Γραφεία των (Ελλήνων) υπουργών και χωρίς ευγένειες και χαιρετισμούς, φωνάζουν: «λοιπόν τι επιτύχατε;»

Πολύ φοβούμαι, πως κάποιος τέτοιος “μικρός” αξιωματούχος, θα πέσει πάνω σε κάποιον πάσχοντα (ή προσποιούμενον ότι πάσχει) από μετατραυματικό στρες, υπουργό, και θα επαληθευθούν τα περί απροβλέπτων συμπεριφορών, που επισημαίνουν οι ψυχίατροι.

Όμως η κα Καγγελάριος, κακώς εξέφρασε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλο, φόβους για την ασφάλειά της, σε περίπτωση που αποφάσιζε να έλθει στην Αθήνα.

Εκείνη δεν πρόκειται να φερθεί με την προκλητικότητα και την αγένεια των υπαλλήλων της (τρόπον τινά) μικροαξιωματούχων της Τρόικας, απέναντι στους Έλληνες υπουργούς. Είναι πολύ ευφυέστερη.

Οι δικοί μας υπουργοί, άλλωστε, όπως και όλοι οι Έλληνες, ακόμη και αν κατέχονται από μετατραυματικό στρες σε έξαρση, συμπεριφέρονται, ως γνωστόν, με ευγένεια (και επιείκεια) προς τους φιλοξενούμενους και ιδίως προς τις κυρίες. Αν μάλιστα τυχαίνει να είναι και Καγγελάριοι, δεν το συζητάμε !

Ορθώς επομένως συνέστησε ο κ.Παναγόπουλος στην κα Μέρκελ να μας έλθει, χωρίς καθόλου να φοβάται. Όσο μάλιστα πιο γρήγορα το κάνει, τόσο το καλλίτερο.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι «οι φόβοι»
Keywords
Τυχαία Θέματα