ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία ευρεία συζήτηση για το αν καταργείται η έννοια της δημοκρατίας, αν η κοινοβουλευτική - αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι κεκαλυμμένη ολιγαρχία ή όχι, αν η άμεση δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει ή απλώς είναι η νέα μόδα. Τι δημιουργεί όλη αυτή τη συζήτηση; Προφανώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες.
Το θέμα όμως είναι ότι η όλη συζήτηση μοιάζει να γίνεται χωρίς κάποιο συγκεκριμένο
λόγο ή τουλάχιστον δεν είναι αυτός ο.....
λόγος εμφανής. Και αν κάποιος ισχυρισθεί ότι ο λόγος είναι η ανάγκη αλλαγής του πολιτεύματός μας, μάλλον θα πρόκειται για ονειροπαρμένο ή για υποκινητή. Καταλαβαίνετε ότι η αλλαγή πολιτεύματος σε μία ημέρα ή ένα μήνα είναι αδύνατη, τουλάχιστον αν θέλουμε να γίνει αναίμακτα. Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό τώρα και δυστυχώς απαιτείται και άμεση λύση. Διότι τι να την κάνουμε την άμεση ή κοινοβουλευτική ή κάθε τέλος πάντων δημοκρατία αν δεν έχουμε πατρίδα να την εφαρμόσουμε; Και δυστυχώς η Ελλάδα πωλείται οσονούπω.

Και όμως το θέμα φαντάζει τόσο απλό. Αντί να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις, μπορούμε απλώς να ανατρέξουμε στην πρώτη δημοκρατία, και τότε θα παρουσιασθεί εμπρός μας ως δια μαγείας ο λόγος για τον οποίο η σημερινή «δημοκρατία» δε λειτουργεί . Διότι εντέχνως αφαιρέθηκε ο απαραίτητος έλεγχος, με τη λήξη της θητείας των αντιπροσώπων, εννοώντας φυσικά τον εξοστρακισμό και σε πολλές περιπτώσεις τη δήμευση περιουσιών ή και τη θανάτωση.

Η λύση λοιπόν είναι απλή. Απαιτούμε από τους πολιτικούς δύο πράγματα τα οποία είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν άμεσα, με μία τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Το πρώτο λοιπόν είναι η κατάργηση του ψηφοδελτίου της επικρατείας, ώστε να αφαιρεθεί το προνόμιο του απυρόβλητου και η «ψήφιση» βουλευτών όχι από τους πολίτες αλλά από το ίδιο το κόμμα. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι η δια νόμου κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας του προεκλογικού προγράμματος του κάθε κόμματος. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει την ισχύ συμβολαίου απέναντι σε κάθε πολίτη. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, απαγόρευση εξόδου στα μέλη της και δημόσιος έλεγχος αυτών που έγιναν ή παραλείφθησαν να γίνουν, με τις ανάλογες κυρώσεις, οι οποίες θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές στις οποίες υπόκειται ο πολίτης για παρεμφερείς πράξεις. Τουλάχιστον έτσι θα γλυτώσουμε από αυτή την περιβόητη «λευκή επιταγή» και από το διαγωνισμό ψέματος που γίνεται σε κάθε προεκλογική περίοδο, χωρίς καμία επίπτωση στο τέλος.


ΣΟΥΗΔΟΣ.Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα