Προβλέψεις σοκ για τους μισθούς στην έκθεση Προβόπουλου

Προβλέψεις-σοκ για νέες μειώσεις μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα περιλαμβάνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που έδωσε την Δευτέρα, ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος. Οι μειώσεις των μισθών υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο 10%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει βαθιά ύφεση κι εφέτος, της τάξης του 4,5%.

Όχι μόνο
εφέτος αλλά και το.....
2013 θα συνεχιστούν οι περικοπές στους μισθούς σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που παρέδωσε στον Πρόεδρος της Βουλής, Φίλλιπο, Πετσάλνικο, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, το 2012 εκτιμάτε ότι οι µόσες ανελαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας θα µγειωθούν κατά 8,4% με 9,2%, δηλαδή πραγματική μείωση 9,3%-10,1%.

Το 2013, η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 7% : 3% περίπου στο Δηλώσιμο και σχεδόν 9% στον ιδιωτικό τομέα.

Στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων με έμφαση στις δαπάνες και λιγότερο στα έσοδα.

Ένα νέο πλαίσιο για την οικονομία που διευκολύνει την ανάπτυξη

Η απόφαση της Ευρωομάδας της 21ης Φεβρουαρίου είναι το πιο πρόσφατο και σημαντικότερο βήμα σε μια μακρά σειρά ενεργειών των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ για τη χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της βούλησης των εταίρων μας να αποτρέψουν ενδεχόμενη χρεοκοπία, καθώς κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών επιδεινωνόταν η δυναμική του δημόσιου χρέους σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου επιβεβαιώνει τη βούληση αυτή και, σε συνδυασμό με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Βασικά στοιχεία αυτού του πλαισίου είναι:
• Μειωμένη δανειακή επιβάρυνση λόγω της απομείωσης του χρέους, της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης και των μειωμένων επιτοκίων στα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα μετά το Μάιο του 2010 και σε αυτά που θα χορηγηθούν τώρα.
• Εξασφαλισμένη χρηματοδοτική στήριξη, καθώς η οικονομία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.
• Ένα συνεκτικό και λεπτομερές πρόγραμμα για δημοσιονομική προσαρμογή, στηριγμένη στον περιορισμό των δαπανών και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για αποκρατικοποιήσεις και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και στις αγορές προϊόντων και εργασίας, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
• Έμπρακτη διαβεβαίωση των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στην αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Κύριος και τελικός σκοπός του προγράμματος, το οποίο αποτυπώνεται στο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών και στο Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής που υιοθετήθηκαν από τη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου, είναι η οικονομική ανάπτυξη, ενώ τίθενται τρεις ενδιάμεσοι στόχοι: η δημοσιονομική εξυγίανση, η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η πολιτική δη
Keywords
Τυχαία Θέματα