Στίγκλιτζ: η ευρωζώνη δύσκολα θα επιβιώσει χωρίς ευρωομόλογο

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, κίνηση την οποία θεωρεί καθοριστική για την επιβίωση της ευρωζώνης, τάσσεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ.
"Αν δεν προωθηθεί κάποιο πλαίσιο, όπως αυτό των ευρωομολόγων, θα είναι πολύ δύσκολο για....
τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορέσουν να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες τους", δήλωσε ο οικονομολόγος στο δίκτυο του BBC, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

"Σήμερα, οι κυβερνήσεις δανείζονται από τις τράπεζές τους και τα ομόλογα αυτά προεξοφλούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", συνέχισε ο κ. Στίγκλιτζ, προσθέτοντας ότι "με κάποιο τρόπο, τα ευρωομόλογα ήδη υπάρχουν, αλλά όχι με πολύ διαφανή τρόπο και με πολλή αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχεια του συστήματος".
Ο κ. Στίγκλιτζ είπε ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να θεσπισθούν με ένα όριο και με όρους, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα υποστεί "έντονες επιπτώσεις", αν οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Πρόσθεσε, ότι θα ήταν πιο επωφελές για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, αν αποχωρούσε η Γερμανία από την Ευρωζώνη παρά μία από τις χώρες με προβλήματα. "Θα ήταν στην πραγματικότητα καλύτερο για το ευρώ, αν το εγκατέλειπε η Γερμανία, επειδή οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας θα ήταν πολύ μεγάλες", είπε.

ΕΘΝΟΣΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα