Συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών στη Βεγγάζη. 25 οι νεκροί. Η Αλ Κάιντα πίσω από τα γεγονότα;

Ενώ ξεκίνησε ο μήνας του ραμαζανιού, στη Λιβύη η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από την πορεία που μέχρι τώρα φαινόταν ότι εξελίσσονταν. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν κατ' αρχήν σημεία που να δείχνουν ότι γίνεται σεβαστή η εκεχειρία που το ramadan επιβάλλει. Μάχες συνεχίζουν να διαδραματίζονται στο μέτωπο της διχοτομημένης και αμφισβητούμενης κυριαρχίας Misrata. Το απρόβλεπτο όμως βρίσκεται στην εξέλιξη που...
παρακολουθούμε έκπληκτοι να συμβαίνει στο εσωτερικό των ανταρτών.


Όλες οι πληροφορίες που καταφέραμε να
συγκεντρώσαμε μας δίνουν την εικόνα μιας απρόσμενης σύγκρουσης ομάδων μέσα στους κόλπους των ανταρτών.
Η δολοφονία του στρατηγού Γιουνές προφανώς ήταν το έναυσμα για την πορεία εξελίξεων που δίνουν την εντύπωση εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων μέσα στις τάξεις των μαχητών της Βεγγάζης.
Είναι πλέον κοινή η πεποίθηση, κυρίως στις τάξεις της φυλής Ομπέϊντι, που ανήκε ο δολοφονημένος στρατιωτικός αρχηγός της επανάστασης, ότι παραστρατιωτικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ευθύνονται για το χαμό του Γιουνές στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την ηγεσία του Εθνικού Επαναστατικού Συμβουλίου (NTC).


Η οικογένεια του εκλιπόντος κατηγορεί πλέον ανοιχτά το NTC ότι δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την ανεύρεση των δολοφόνων του και της χρεώνουν ολιγωρία και ίσως συνενοχή λόγω της βραδύτητας με την οποία κινείται.
Αυτό σε συνδυασμό με την απόφαση του Προέδρου του NTC Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ να ζητήσει από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις να παραδώσουν τον οπλισμό τους δείχνει πως η κατάσταση στη Βεγγάζη μπορεί να χαρακτηριστεί από απρόβλεπτη έως ανεξέλεγκτη.


Μάλιστα εξαιτίας της ύπαρξης παραστρατιωτικών ομάδων (που για πρώτη φορά το NTC παραδέχεται την ύπαρξή τους) και της άρνησης να υπακούσουν στις εντολές αφοπλισμού τους καθώς και της δυσπιστίας των ανδρών της φυλής Ομπέιντι να δεχθεί τις έωλες δικαιολογίες των ηγετών σχετικά με το θάντο του στρατηγού έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση με εχθροπραξίες στα όρια της Ανατολικής Λιβύης. Ήδη μετρήθηκαν 25 νεκροί από τις συγκρούσεις των διαφόρων ομάδων.


Πολιτικά θεωρείται ότι έχει εξασθενίσει η θέση του Εθνικού Επαναστατικού Συμβουλίου που δείχνει να μην τολμά να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις απόψεις του για την έκρυθμη συγκυρία και να δείξει την δυναμική και ενωτική πρότασή του. Για την ώρα προσπαθεί να βαφτίσει ως δημιουργούς της κρίσης ανθρώπους του Καντάφι κατονομάζοντάς τους ως 5η φάλαγγα του καθεστώτος.


Η αλήθεια όμως είναι πως δυσκολεύεται να πείσει τους μέχρι χθες υποστηρικτές του που δείχνουν να είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι για την ικανότητα αλλά ίσως και για τις προθέσεις του, δημιουργώντας ένα κλίμα που μάλλον ευνοεί το στρατόπεδο του καθεστώτος Καντάφι που φαίνεται πιο ενωμένο, ενιαίο αλλά και αποφασισμένο να μην υποκύψει τις πιέσεις του ΝΑΤΟ.


Όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του υιού Καντάφι Σαΐφ Αλ Ισλάμ που είπε ότι θα συνεχίσου
Keywords
Τυχαία Θέματα