Συμβουλές για εξοικονόμηση θέρμανσης και ψύξης

Μερικές απλές συμβουλές για να κρατάμε το σπίτι θερμό ή δροσερό εξοικονομώντας όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια:
- Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με έπιπλα ή υφάσματα.
- Το καλοκαίρι όταν ο καιρός είναι δροσερός κλείνουμε τα κλιματιστικά και προτιμάμε το φυσικό αερισμό ανοίγοντας τα παράθυρα.
- Κλείνουμε τον κλιματισμό μία με δύο ώρες πριν φύγουμε από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας μας. Σε χώρους όπου δεν....
επισκεπτόμαστε συχνά, καλό είναι να απενεργοποιούμαι το σύστημα κλιματισμού.
- Αποφεύγουμε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Εκτός του ότι είναι επιβλαβές αυξάνει την ανάγκη για αερισμό του χώρου με αποτέλεσμα πρόσθετες δαπάνες για θέρμανση ή ψύξη.
- Σόμπες κηροζίνης, υγραερίου ή ξύλου μετατρέπουν το οξυγόνο σε διοξείδιο του άνθρακα. Οι συγκεκριμένες απαιτούν καλό αερισμό του χώρου καθότι για να γίνει τέλεια καύση και η βέλτιστη παραγωγή θερμότητας αναγκαία είναι η παρουσία περίσσειας οξυγόνου. Επιπλέον μικρή συγκέντρωση οξυγόνου σε ένα χώρο προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες και βεβαίως κακή ψυχολογική διάθεση.
- Καθαρίζουμε τακτικά τους αεραγωγούς και τα φίλτρα των κλιματιστικών ώστε να ψύχουν πιο αποδοτικά και να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός αυτού τα καθαρά φίλτρα βοηθούν στην αποφυγή αλλεργιών.
- Διασφαλίζουμε ότι το κλιματιστικό είναι γεμάτο με Freon ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν το χρειαζόμαστε.
- Αερίζουμε το λουτρό μετά από κάθε μπάνιο ώστε να μην παραμένει εντός σπιτιού ο παραγόμενος ζεστός - υγρός αέρας. Ο τελευταίος επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την λειτουργία του κλιματιστικού.
- Οι συμπιεστές από ψυκτικές συσκευές (όπως μεγάλα ψυγεία) πρέπει να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους ώστε η θερμότητα που απάγεται να μεταφέρεται εκτός της κατοικίας και να μην εντείνεται η χρήση του κλιματιστικού.
- Φυτά και δέντρα τοποθετημένα γύρω από τον συμπιεστή του κλιματιστικού τον βοηθούν να δουλεύει πιο αποδοτικά. Η σκιά που του προσφέρουν βοηθάει ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του χαμηλή και έτσι να απαγάγετε ευκολότερα η θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού.
- Δεν τοποθετούμε φυτά πάρα πολύ κοντά στον συμπιεστή του κλιματιστικού γιατί τότε εμποδίζεται η ομαλή ροή του θερμού αέρα μακριά από την συσκευή.
- Τέντες τοποθετημένες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που κοιτάζουν στην ανατολή ή την δύση εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει το σπίτι κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι οι απαιτήσεις σε κλιματισμό μειώνονται.
- Χρησιμοποιούμε φιμέ τζάμια ή μεμβράνες για τα ανατολικά και δυτικά παράθυρα του σπιτιού μας. Αυτά αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την διείσδυση της φωτεινής ακτινοβολίας και την θέρμανση του εσωτερικού του σπιτιού μας το καλοκαίρι.
- Χρησιμοποιούμε διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες στα παράθυρα του σπιτιού μας.
- Επισκευάζουμε τρύπες ή χαραμάδες από όπου μπορεί να υπάρξουν διαρροές θερμότητας.
- Κλείνουμε καλά τον καπνοφράκτη του τζακιού όταν τελειώσει η χειμερινή περίοδος.
- Φυτεύουμε γκαζόν στ
Keywords
Τυχαία Θέματα