Συνάντηση αμερικανικού και του πακιστανικού στρατού

Οι δύο πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του αμερικανικού και του πακιστανικού στρατού συναντήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην Ισπανία με στόχο να δοθεί τέλος στο ψυχρό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν στο....
Πακιστάν στις αρχές Μαΐου, ανακοίνωσε αργά χθες Σάββατο το Πεντάγωνο.

Ο αρχηγός του
γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Μάικ Μάλεν και ο πακιστανός ομόλογός του, ο στρατηγός Ασφάκ Καγιάνι, συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Σεβίλλη της Ισπανίας που ολοκληρώνεται σήμερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ναυάρχου Μάλεν, ο Τζον Κέρμπι.

"Συμφώνησαν στο γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ζωτικής σημασίας για την περιοχή και ότι οι δύο πλευρές προέβησαν σε θετικές κινήσεις για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων τους τελευταίους μήνες", τόνισε.

"Συζήτησαν επίσης για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ στρατιωτικών και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους για τη βελτίωσή του", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών μετά την αμερικανική έφοδο στις αρχές Μαΐου εναντίον του κρησφύγετου στο Πακιστάν του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, η οποία ήταν η αιτία της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ.

Το Πακιστάν είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε την κυριαρχία του εξαπολύοντας την έφοδο κατά του Μπιν Λάντεν χωρίς το Ισλαμαμπάντ να έχει λάβει γνώση.
Οι ΗΠΑ εξήγησαν ότι φοβούνταν μήπως η Αλ Κάιντα ειδοποιείτο για τα αμερικανικά σχέδια, αν οι πακιστανικές αρχές είχαν ενημερωθεί από πριν για την έφοδο.

Ο αμερικανός υπουργός 'Αμυνας Λίον Πανέτα άσκησε πιέσεις στο Πακιστάν την Τετάρτη να καταδιώξει το δίκτυο Χακάνι το οποίο έχει διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν και το οποίο θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση την Τρίτη εναντίον του γενικού επιτελείου του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Ο ναύαρχος Μάλεν επίσης είχε εκφράσει τη "βαθιά του ανησυχία του" για το θέμα αυτό και την έντονη επιθυμία του να δει τον πακιστανικό στρατό να δρα εναντίον του δικτύου Χακάνι και των ορμητηρίων του στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Η περιοχή του Ουαζιριστάν θεωρείται το μεγαλύτερο προπύργιο της Αλ Κάιντα στον κόσμο και το ορμητήριο ορισμένων οργανώσεων των αφγανών Ταλιμπάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα