ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Όλες τις προηγούμενες μέρες αυτό που ακούγαμε και απ΄ τον Πρωθυπουργό και όλους τους άλλους είναι ότι ναι μεν σκληρά τα μέτρα αλλά αν δεν περάσουν, έρχεται η ασύντακτη χρεοκοπία που μπορεί να φέρει έως και εμφύλιο. Ένα σχόλιο για αυτό το εκβιαστικό δίλημμα και επιπλέον, χτες βράδυ η Ελλάδα σώθηκε; Μπήκαμε σε πορεία εξόδου απ’ την
κρίση; Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της ασύντακτης χρεοκοπίας;

«Καταρχήν όσο αφορά την αδυναμία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος να.....
αντιμετωπίσει την κρίση, τις παρενέργειες ή αν θέλετε να την αντιμετωπίσει όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, αυτή δεν τη διαπιστώνουμε μόνο εμείς, τη διαπιστώνουν οι ανήσυχες εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ που λένε ότι θα βαθύνει η κρίση στην ευρωζώνη. Τα σενάρια που έχουν στην ΕΕ να διώξουν εκτός ΕΕ μια σειρά χώρες, όχι μόνο τη μικρή Ελλάδα αλλά και ισχυρότερες. Οι διαβουλεύσεις που γίνονται ανάμεσα σε ορισμένα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ για νέες συμμαχίες με δυνάμεις έξω απ’ την ΕΕ. Η αγωνία που υπάρχει στις ΗΠΑ για την υπερχρέωση και μόνο να διαβάσει κανείς τα δημοσιευμένα ντοκουμέντα του ΝΑΤΟ όπου εκφράζουν πολύ μεγάλη ανησυχία για την οικονομική κρίση και μήπως υπάρξει αλλαγή συσχετισμού δύναμης, αναδιάταξη και καθορίζουν ακόμα και στρατιωτικά μέτωπα και πολεμικά. Όλα αυτά δείχνουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση του όπως πριν.

Άλλωστε έχουμε ζήσει κι άλλη περίοδο όπου το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κρίση του, την περίοδο του μεσοπολέμου και τη διαχειρίστηκε μέσω του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Που βεβαίως δεν έγινε για να πουληθούν τα όπλα που κατασκεύαζαν οι πολεμικές βιομηχανίες, δεν γίνεται γι’ αυτό ο πόλεμος, αλλά για να λύσουν το πρόβλημα των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Εδώ αποδεικνύεται το εξής, παίρνουν μέτρα και η κρίση βαθαίνει. Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός. Τι στην ουσία επιδιώκει ο κ. Παπαδήμος; Ξέρει ότι ο λαός θα οδηγηθεί σε πλήρη χρεοκοπία. Θέλει να εξασφαλίσει να πάρουν μέχρι δεκάρας οι πιστωτές και οι τράπεζες απ’ τα συμφωνηθέντα απ’ την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Φοβάται μη χάσουν και αυτά. Αυτή τη συμφωνία προσπαθεί να προχωρήσει. Θέλει επίσης οι απώλειες, γιατί θα έχουν απώλειες και οι τράπεζες, να γίνει ένας επιμερισμός ζημιάς και εν πάση περιπτώσει να επανεκκινήσει η κερδοφορία στην Ελλάδα, μια κερδοφορία όμως που θα βασίζεται σε μια εργατική δύναμη, σε μια λαϊκή δύναμη η οποία θα ζει πενήντα χρόνια πίσω. Εμείς αυτή τη σωτηρία δεν τη θέλουμε.

Τώρα για τον εμφύλιο. Νομίζω ότι αυτό ο λαός πρέπει να το δει απ’ τη δική του τη σκοπιά με καλό μάτι. Όταν λένε θα γίνει εμφύλιος, αμάν, δείχνει ότι φοβούνται το εργατικό λαϊκό κίνημα, γιατί αυτή τη σαπίλα και την αδυναμία του συστήματος την ξέρουν κι αυτοί, δεν χρειάζεται να τους την πούμε εμείς. Απλώς το φόβο της ανατροπής τους το μετατρέπουν στον λαό σε κίνδυνο εμφυλίου πολέμου. Τι δηλαδή έχει να χάσει ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, τα μικρά μαγαζιά απ’ την
Keywords
Τυχαία Θέματα