ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Π. ΚΑΨΗ ΣΤΟ Ρ/Σ REAL FM

ΜΑΚΡΗ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Παντελή Καψή. Καλό σας μεσημέρι. Μετά από μία δύσκολη και ατελείωτη νύχτα…

ΚΑΨΗΣ: Καλό σας μεσημέρι… Μετά από μία ολονυχτία.

ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, αυτή τη στιγμή, για το Eurogroup, τουλάχιστον, και τους Ευρωπαίους εταίρους, θεωρείτε ότι υπάρχει συμφωνία;
ΚΑΨΗΣ: Κοιτάξτε, έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα σημεία που καλύπτουν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να βρεθούν και υπάρχει ένα ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί ακόμη, στο πλαίσιο του.....
Eurogroup.

ΜΑΚΡΗ: Το θέμα των επικουρικών
είναι το ζήτημα αυτό;

ΚΑΨΗΣ: Δεν έχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες. Έχει σχέση ακριβώς με τις επικουρικές συντάξεις - από πού θα προέλθουν οι εξοικονομήσεις δαπανών που απαιτούνται. Υπάρχει διαφορετική άποψη και περιμένουμε να δούμε πώς θα διευκρινισθεί αυτό το ζήτημα.

ΜΑΚΡΗ: Αυτό θα διευκρινισθεί απόψε; Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι η τρόικα μας έδωσε 15 ημέρες περιθώριο για να το λύσουμε αυτό, άρα μένει εκτός διαπραγμάτευσης.

ΚΑΨΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να γίνει αποδεκτό απόψε από το Eurogroup για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία και μετά υπάρχει ένα ζήτημα για τα 300 εκατομμύρια δαπανών, που πρέπει να εξειδικευτούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Αυτή η συμφωνία υπάρχει, γιατί είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο. Για το δεύτερο που λέμε, αυτό έχει συμφωνηθεί να βρεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΜΑΚΡΗ: Αυτό το ζήτημα που μένει να διευκρινισθεί απόψε από το Eurogroup για να επισφραγισθεί η συμφωνία, ποιο είναι;
ΚΑΨΗΣ: Σας επαναλαμβάνω, έχει σχέση με την περικοπή των δαπανών. Μην μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες, γιατί δεν έχει νόημα. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να καταλάβουμε ότι σήμερα έχει μεγάλη σημασία να δώσει το “πράσινο φως” το Eurogroup για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτή την περίφημη αναδιάρθρωση του χρέους - που συνεπάγεται 100 δισεκατομμύρια λιγότερο χρέος - και να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση, να πάρουμε τα 140 δισεκατομμύρια. Ξέρετε, αισθάνομαι ότι είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης. Είναι θεωρητικό και μπορεί κάποιοι να το θεωρούν εκβιασμό ή κινδυνολογία, αλλά το εναλλακτικό σχέδιο της άτακτης χρεοκοπίας που λέμε, θα είναι καταστροφικό. Μιλάμε σήμερα για περικοπές συντάξεων ή μισθών και είναι πολύ δυσάρεστο για όλους μας. Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο να παίρνουμε τέτοια μέτρα, αλλά μετά θα μιλάμε για μία συνολική υποβάθμιση όλου του ελληνικού λαού. Αποταμιεύσεις, μισθούς, πολύ μεγαλύτερη υποβάθμιση. Εδώ λοιπόν είναι σημαντικό όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

ΜΑΚΡΗ: Έτσι που σας ακούω, καταλαβαίνω δύο πράγματα: To πρώτο είναι ότι δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

ΚΑΨΗΣ: Προφανώς δεν έχουμε ξεφύγει. Αλλά γι’ αυτό υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει το πάν για να κλείσει η συμφωνία απόψε στο Eurogroup.

ΜΑΚΡΗ: Το ένα λοιπόν, είναι αυτό και το δεύ
Keywords
Τυχαία Θέματα