ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΣΤΟ REAL FM

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΣΤΟ REAL FM ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΛΩΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κ. Ηλία Μόσιαλο, που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή.

ΙΩΑΝΝΟΥ:
Καλημέρα κ. εκπρόσωπε.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Καλημέρα σας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: κ. υπουργέ, σας ανησυχεί -δεν σας ρωτάω, μάλλον, αν......
σας ανησυχεί, θα σας ανησυχεί το ύψος της ανεργίας- το γεγονός ότι δημιουργείται μια ομάδα νέων, μια νέα γενιά, χαμένη γενιά, ουσιαστικά. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Και δεν είναι η πρώτη φορά κ. Σκουρή που δημιουργείται μια νέα, χαμένη γενιά. Σ` αυτήν ανήκα κι εγώ πριν από 20 χρόνια, όταν έφυγα στη Μεγάλη Βρετανία. Όταν δεν έβρισκα διέξοδο, στα τέλη της 10ετίας του 1980, στη χώρα μου. Θα πρέπει να δούμε το συνολικότερο πλαίσιο. Το τι δηλαδή πρέπει να αλλάξει σ αυτή τη χώρα για να γίνει πιο ανταγωνιστική, να δημιουργεί θέσεις εργασίας σε μια πραγματική οικονομία και όχι σε μια οικονομία που είχαμε μέχρι τώρα. Σε μια χώρα που βασιζόταν στο δανεισμό, στις κρατικοδίαιτες επιδοτήσεις, στον εναγκαλισμό του δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί είναι αλήθεια ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής οικονομίας είναι παρασιτική και στηρίζεται σ’ ένα μοντέλο που δεν παράγει αλλά εισάγει. Έχουμε 45 δις ευρώ εισαγωγές και 15 δις ευρώ εξαγωγές (αυτά είναι τα περσινά στοιχεία). Τρεις φορές περισσότερες εισαγωγές απ ό,τι εξαγωγές. Αποτέλεσμα: μια οικονομία η οποία βασίζεται σε χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες μικρά μαγαζάκια, σε κάθε γειτονιά τα οποία δεν παράγουν. Το βλέπετε. Στη δική μου, στου Ζωγράφου υπάρχουν χιλιάδες μικροκαταστήματα. Σε μια περιοχή που έχει 180.000 πληθυσμό. Και εκεί μου έμενα στο Λονδίνο, στο Μέιντα Βέιλ, που είναι 4 φορές μεγαλύτερη περιοχή, έχει το 1/10 των καταστημάτων που έχει στου Ζωγράφου. Αυτό τι σημαίνει. Ότι αυτοί έχουν μια άλλη οικονομία, όπου οι εργαζόμενοι παράγουν και δεν ανοίγουν ένα κατάστημα με εισαγόμενα είδη και περιμένουν να υπάρχει οικονομική ευμάρεια, ταυτόχρονα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μην το φέρνετε και ως παράδειγμα το παραγωγικό μοντέλο, γιατί είδαμε τι έγινε με την εξέγερση των νέων μόλις τώρα στο Λονδίνο.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ναι, ναι το είδα, αλλά είναι άλλα τα αίτια εκεί πέρα. Μην ξεχνάτε η κοινωνία το πώς δομείται, που είναι μια ταξική κοινωνία. Υπάρχουν άλλα φαινόμενα και προβλήματα εκεί. Αλλά ότι έχει ένα παραγωγικό μοντέλο πολύ πιο δυναμικό από την Ελλάδα αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, ότι είναι το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κέντρο της Ευρώπης δεν το αμφισβητεί κανείς, ότι έχει τα καλύτερα πανεπιστήμια, στην Ευρώπη τουλάχιστον, κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Υπάρχουν κοινωνικές δομές, ιστορικές, στην Αγγλία, που δημιουργούν τα προβλήματα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Γιατί να εμπιστευτούμε οτιδήποτε απ αυτά που λέτε και που πολλά απ αυτά έχουν μια ορθή βάση, όταν βλέπουμε ακόμη και σήμερα, με αυτή την τρελή ανεργία, να υπάρχουν Μ.Κ.Ο. για τους
Keywords
Τυχαία Θέματα