Σύνταξη στον υπάλληλο, λουκέτο στα Αρχαία

Την αγωνία του εκφράζει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γερακίου για τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος από τις 31 Οκτωβρίου παραμένει έρημος και κλειστός εξαιτίας της υποστελέχωσης τους σε μόνιμο και εποχιακό προσωπικό. Να σημειωθεί ότι η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατατάσσει τον αρχαιολογικό χώρο του Γερακίου, ως έναν από τους σημαντικότερους και....
μεγαλύτερους χώρους Βυζαντινών αρχαιοτήτων στη Λακωνία.

Οι επαγγελματίες της περιοχής με ανοιχτή επιστολή τους προς την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη, την καλούν να βοηθήσει ώστε να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει
με την άμεση στελέχωση των αρχαιολογικών χώρων του Γερακίου με εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, ώστε να ανοίξουν και να γίνουν τάχιστα επισκέψιμοι.

Στην επιστολή τους τονίζουν: «Με αυτήν την επιστολή μας θέλουμε να σας καταστήσουμε γνωστό, ένα ζήτημα που απασχολεί τον τόπο μας του οποίου η ιστορία ξεπερνά τα 5.000 χρόνια. Αυτό καταδεικνύεται από τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται μέσα και έξω από τον οικισμό μας και που είναι επισκέψιμα από πλήθος τουριστών ακόμη και από ερευνητές αρχαιολογικών σχολών των χωρών της Ευρώπης.

Αυτήν την εποχή όπως και κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τον αρχαιολογικό χώρο του Γερακίου Λακωνίας ο οποίος από τις 31 Οκτωβρίου 2011 παραμένει έρημος και κλειστός προς κάθε επισκέπτη, αφού ο μόνιμος αρχαιοφύλακας συνταξιοδοτήθηκε και στις 31-10-2011 έληξε η σύμβαση της συμβασιούχου υπαλλήλου.

Το Βυζαντινό Κάστρο και οι διάσπαρτες βυζαντινές εκκλησίες του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα είναι εφάμιλλης ιστορικής αξίας με της Μονεμβασιάς και του Μυστρά. Είναι άσχημο κ. Βλαζάκη να βάζουμε λουκέτο στην ιστορία του τόπου μας. Κατ’ επέκταση, είναι εύκολο αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές επιπτώσεις που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας αφού πλήττονται σοβαρά πολλοί επαγγελματίες που «ποντάρουν» και έχουν επενδύσει στον τουριστικό τομέα (νέες ξενοδοχειακές μονάδες, καφετέριες, εστιατόρια κ.α.)».

Ερώτηση για το θέμα αυτό κατέθεσαν άλλωστε προς τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος. Όπως τονίζει ο κος Δαβάκης παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και των Συλλόγων του Γερακίου καθώς και της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το Υπουργείο Πολιτισμού πολλούς μήνες μετά δεν έχει πράξει το παραμικρό για την βελτίωση της εικόνας, αλλά και της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου.

Από την πλευρά του ο κος Αποστολάκος προσθέτει με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Γεράκι: «Το Βυζαντινό κάστρο με τον οικισμό του, οι πολυάριθμες Βυζαντινές εκκλησίες, τα υπόλοιπα μνημεία χαρακτηρίζονται από μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία. Για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξή τους, καθώς και τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους από επισκέπτες, η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εκπόνησε το 2008 μελέτη με τίτλο «Οργάνωση, βελτίωση της επισκεψιμότητας του Αρχαιολογικού
Keywords
Τυχαία Θέματα