ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ

ΚΩΒΑΙΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Ηλία Μόσιαλο. Κύριε υπουργέ καλή σας μέρα.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Καλημέρα σας.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Ακούσανε όλοι οι πολίτες χθες το βράδυ τις ανακοινώσεις που έκανε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η αίσθηση είναι πρώτον ότι αυτό έγινε στο και πέντε και επίσης υπάρχει και μια εντύπωση ότι, πώς να πω, γίνεται μια κίνηση ύστατης ανάγκης. Δηλαδή, και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. Που είναι μια, ίσως η πιο επικίνδυνη ζαριά μέχρι στιγμής. Επικίνδυνη και για την κοινωνία και για την κυβέρνηση.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν είναι καθόλου έτσι όπως τα ....
λέτε κ. Κωβαίε.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Για πείτε μας;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Έγινε το αυτονόητο. Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει για να προχωρήσουμε στην ελληνική οικονομία, αλλά και γενικότερα να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται για να πάει η χώρα μπροστά. Αυτό εσείς μπορείτε να το χαρακτηρίζετε σκληρό, εγώ το χαρακτηρίζω αυτονόητο. Μπορεί να έγινε στο «και πέντε». Εκεί να συμφωνήσουμε. Έπρεπε να είχαν γίνει πιο γρήγορα ορισμένες από αυτές τις αλλαγές. Αλλά σημασία έχει ότι έγιναν αυτές οι αλλαγές, θα υλοποιηθούν σύντομα και θα αρχίσει να ανακάμπτει και η ελληνική οικονομία. Είναι όμως συνέχεια πολλών άλλων αλλαγών, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα. Να μην ξεχνάμε και τις μεγάλες αλλαγές οι οποίες έγιναν στο σύστημα Παιδείας, να μην ξεχνάμε τις αλλαγές που έγιναν στο σύστημα Υγείας και οι οποίες επίσης αποφασίστηκαν από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλά δεν είναι μόνο ένα μέτρο, ένα πακέτο οικονομικών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, υπάρχουν συνολικές αλλαγές τις οποίες υιοθετεί αυτή η κυβέρνηση και στην Υγεία και στην Παιδεία, αλλά και γενικότερα στο κοινωνικό κράτος που θα ανακοινωθούν σύντομα, όπως οι αποφάσεις για τα προνοιακά επιδόματα. Θα ανακοινώσουμε επίσης την αναδιάταξη των αναπηρικών συντάξεων, γιατί όπως ξέρετε και εκεί υπάρχουν φαινόμενα εξαιρετικού ανορθολογισμού δεκαετιών, με αποτέλεσμα να έχουμε στη χώρα μας το 15% περίπου των αναπηρικών συντάξεων, σε σύγκριση με το 8% που είναι σε όλη την Ευρώπη. Άρα, δεν είναι ένα σύνολο μέτρων το οποίο είναι ξεκομμένο από τη λογική της κυβερνητικής πολιτικής η οποία ποια είναι; Αυτή η χώρα κτύπησε κόκκινο και χτύπησε κόκκινο γιατί όταν έχεις 36 δις ελλείμματα το 2009 και 19 δις ελλείμματα το 2008, δηλαδή μόλις σε δυο χρόνια η Ν.Δ. δημιούργησε ελλείμματα 55 δις και ταυτόχρονα έχεις ύφεση στην ελληνική οικονομία, γιατί δεν είχαμε καμία ανάπτυξη με το επί πλέον χρήμα που κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά. Δηλαδή, είχαμε επί πλέον 55 δις και ταυτόχρονα ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία δεν ήταν ανταγωνιστική, το παραγωγικό μοντέλο δεν πήγαινε πουθενά. Έχουμε τριπλάσιες εισαγωγές απ` ό,τι εξαγωγές. Η ελληνική δημόσια διοίκηση, αντί να είναι μοχλός ανάπτυξης της χώρας, ήταν μοχλός που μπλόκαρε την ανάπτυξη. Ε, αυτά που γίνονται τώρα δεν είναι σκληρά, είναι τα αυτονόητα.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Ωραία. Ε
Keywords
Τυχαία Θέματα