Τα μαργαριτάρια της τουρκικής διπλωματίας

Λιάνα Μυστακίδου

Εάν ήθελε να συνοψίσει κανείς τα αποτελέσματα της πολιτικής των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες που εφήρμοσε ο κ Νταβούτογλου θα διαπίστωνε τα εξής:

-Η Τουρκία αθέτησε την υπογραφή της στη συμφωνία που έκανε με την Αρμενία ενώπιον της Αμερικανίδας υπουργού των ....
εξωτερικών κ. Κλίντον.

-Με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής διασαλεύτηκαν οι σχέσεις της Άγκυρας με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έπαυσε να την εμπιστεύεται.

-Προσπάθησε να μεσολαβήσει για τη βελτίωση των σχέσεων της Συρίας με το Ισραήλ και κατάφερε να γίνει εχθρός
και με τις δυο χώρες. Σήμερα απειλή με πόλεμο το Ισραήλ και συνεργάζεται με την Αμερική για την ανατροπή του Προέδρου της Συρίας κ. Άσαντ.

-Η κυβέρνηση του Ιράκ εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει η Τουρκία στο Β. Ιράκ

-Διατηρεί το casus belli στο Αιγαίο και εμποδίζει την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, κάτι που έχει κάνει η ίδια εδώ και χρόνια στη Μαύρη Θάλασσα.

-Απειλεί με πόλεμο το Ισραήλ και δηλώνει ότι θα το οδηγήσει στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο, όμως, δεν αναγνωρίζει ούτε η Άγκυρα, ούτε το Τελ Αβίβ…

Παταγώδη αποτυχία χαρακτηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κιλιτστνάρογλου την πολιτική της κυβέρνησης έναντι της Γάζας. Επιγραμματικά οι δηλώσεις του αναφέρουν:

-Το Ισραήλ κατάφερε να νομιμοποιήσει τον άδικο και απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας με την έκθεση των Η.Ε. Η Γάζα με την Έκθεση του ΟΗΕ παραδόθηκε στο Ισραήλ. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

-Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη μια εξωτερική πολιτική όταν κατοχυρώνει το παράνομο εμπάργκο του Ισραήλ;

-Η Τουρκία είναι η χαμένη πλευρά από την αρχή της ιστορίας. Έχασε πολίτες και αγαθά της. Έχασε το νομικό αγώνα που έκανε. Μαζί με την Τουρκία έχασε και η Γάζα.

-Η έκθεση των Η.Ε αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της διπλωματίας μας.

-Ο υπουργός εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Έκθεση αυτή δεν έχει κανένα κύρος για εμάς. Πώς μπορεί να μην αναγνωρίζει μι Έκθεση την οποία προσυπογράφει η ίδια η Τουρκία.

-Οι αντιδράσεις του υπουργού έχουν συμβολικό μόνο χαρακτήρα.

-Γνώριζε το περιεχόμενο της Έκθεσης την ώρα που δεχόταν την εγκατάσταση του Ραντάρ του ΝΑΤΟ που θα προστατεύει το Ισραήλ στην Τουρκία;

-Ο πρωθυπουργός επιμένει να επισκεφθεί τι Γάζα. Τι θα αλλάξει, όμως με μια τέτοια επίσκεψη; Μήπως εκείνος δεν ζήτησε τη σύσταση της επιτροπής που συνέταξε την Έκθεση;

-Η κυβέρνηση δεν διεξάγει μυστικές συνομιλίες με το Ισραήλ από την 5η Δεκεμβρίου του 2010;

-Αφού ενημερωθήκατε για το περιεχόμενο της Έκθεσης, γιατί επιτρέψατε στον εκπρόσωπο της Τουρκίας να το υπογράψει;

Αμείλικτα τα ερωτηματικά της αντιπολίτευσης. Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί άραγε αυτή η εξωτερική πολιτική , ανικανότητα , αφέλεια , σύνδρομο οθωμανού σουλτάνου
Keywords
Τυχαία Θέματα