Τα μέτρα που γονατίζουν τον ελληνικό λαό

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που πρέπει, με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό, να ψηφισθεί από τη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου.
Παίρνουν πίσω το μπόνους των αποδείξεων
Οι φορολογούμενοι που πήραν επιστροφή φόρου λόγω του....
φορομπόνους των αποδείξεων μεγαλύτερη από 300 ευρώ θα κληθούν να την επιστρέψουν στην εφορία. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για τα νέα φορολογικά μέτρα.
Σε αυτό προβλέπεται οτι όσοι έλαβαν επιστροφή φόρου πάνω από 300 ευρώ λόγω του φορομπόνους των αποδείξεων με τα ειδοποιητήρια που θα λάβουν με την έκτακτη εισφορά θα καλούνται να τα επιστρέψουν. Δηλαδή μαζί με την έκτακτη εισφορά θα καταβάλουν στην εφορία και τη διαφορά της επιστροφής του φόρου.
Σημειώνεται οτι με το μέτρο των αποδείξεων είχε δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν ποσά δαπανών (με αποδείξεις) με μέγιστο ύψος τα 15.000 ευρώ ακόμη και αν είχαν χαμηλά εισοδήματα. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω του μέτρου αυτού οι επιστροφές ξεπερνούσαν ακόμη και τα 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει οτι με το πλαφόν των 300 ευρώ κάποιος που πήρε επιστροφή 1.000 ευρώ θα επιστρέψει τα 700 ευρώ
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα καθώς και έκτακτη εισφορά 5% σε επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών ( με εξαίρεση όσων έχουν παλαιότητα άνω των 10 ετών και των αναπήρων) σε σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 6 μέτρων καθώς και σε πισίνες, και αεροσκάφη, ανεμόπτερα, ελικόπτερα. Ο συντελεστής 5% θα επιβάλλεται επι της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει σε κάθε περίπτωση.
Σε οτι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης αυτή θα υπολογίζεται ώς εξής:
* για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ συντελεστής 1%
* για εισόδημα 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ συντελεστής 2%
* για εισόδημα 50.001 έως 100.000 ευρώ συντελεστής 3%
*για εισόδημα 100.001 και άνω συντελεστής 4%
Η εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 5% για τα εισοδήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων.
Η κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήθηκε στη λύση αυτή μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με την Τρόικα και από ανάγκη να εξοικονομήσει τα περίπου 612 εκατομμύρια ευρώ που επιστρέφει φέτος το Δημόσιο στους πολίτες, για τις αποδείξεις που μάζεψαν πέρυσι.
Μπορεί για τους ελεγκτές, η παροχή κινήτρων στους πολίτες για να πράττουν το φορολογικό τους καθήκον, να φαντάζει με πολυτέλεια, αλλά οι επιτελείς της κυβέρνησης αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να μην ατονήσει το κίνημα των αποδείξεων.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή αυτή δεν επηρεάζει τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν φέτος οι φορολογούμενοι και τις επιστροφ
Keywords
Τυχαία Θέματα