Τα ναρκωτικά με τα μάτια της τρόικας

Έχει επικρατήσει τον τελευταίο καιρό να αποκαλούμε απαξιωτικά «λογιστές» όλους εκείνους που ασχολούνται (λέμε τώρα) με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δυσφήμηση του επαγγέλματος των λογιστών.

Λυπάμαι να πω πως δεν είναι ούτε λογιστές. Είναι παραζαλισμένοι και ανίκανοι άνθρωποι που πλέον δεν ξέρουν ούτε τι κάνουν, ούτε τι λένε.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Θα αναφερθώ σήμερα σε ένα που δείχνει να τα περιλαμβάνει όλα.

Και αποδεικνύει ότι αν δεν μπορούν να.......
καταλάβουν αυτό, τότε δεν μπορούν να καταλάβουν τίποτε.

Ο
λόγος για την οριζόντια περικοπή της τάξης του 50% που αποφασίστηκε, προφανώς χωρίς να γίνει ο παραμικρός λογιστικός υπολογισμός, στις δαπάνες για τη μάχη κατά των ναρκωτικών.

Δεν χρειάζεται να πούμε τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή σε περιόδους κρίσης, όλα τα κοινωνικά προβλήματα αναδεικνύονται και διογκώνονται.

Θα σταθώ σε μια έρευνα του ΚΕΘΕΑ, που αποδεικνύει πως το κόστος της καταπολέμησης των ναρκωτικών και απεξάρτησης από αυτά, είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους της εξάρτησης.

Φυσικά, ούτε που τους πέρασε από το μυαλό – οπότε τι να περιμένουμε για όλα τα άλλα;

Ως γνωστόν, οι ναρκομανείς εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες υγείας. Τα ναρκωτικά τους προκαλούν σοβαρά παράπλευρα προβλήματα και χρειάζεται είτε να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και στα ψυχιατρεία, είτε να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς.

Έχει υπολογιστεί ότι το μέσο κόστος μιας ημέρας νοσηλείας είναι 117 ευρώ, μια επίσκεψη σε νοσοκομείο 15 ευρώ, μια επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό 50 ευρώ, μια ημέρα νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική στην τρίτη θέση 51 ευρώ, μια επίσκεψη σε ψυχίατρο 50 ευρώ.

Επιπλέον, οι ναρκομανείς έχουν συνεχώς προβλήματα με τον νόμο. Συλλαμβάνονται, δικάζονται, φυλακίζονται.

Το μέσο κόστος μιας σύλληψης (απασχόληση αστυνομικών και προσαγωγή), υπολογίζεται στα 20 ευρώ.

Το μέσο κόστος μιας ακροαματικής διαδικασίας είναι 16 ευρώ, το μέσο κόστος μιας ημέρας φυλάκισης 30 ευρώ.

Έτσι, το μέσο ημερήσιο κόστος ανά άτομο φθάνει τα 136,5 ευρώ.

Αντίθετα, το μέσο ημερήσιο κόστος της διαδικασίας απεξάρτησης δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ – 29,47 ευρώ αν το άτομο βρίσκεται σε θεραπευτική κοινότητα διαμονής, 29,43 για τη θεραπευτική κοινότητα ημερήσιας φροντίδας και 21,42 για το θεραπευτικό πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης.

Επομένως, ακόμη και αν φθάσαμε πλέον στο σημείο να μην ενδιαφερόμαστε για την θεραπεία των εξαρτημένων και την επιστροφή τους στην κοινωνία, η παραμονή τους στα ναρκωτικά ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!

Πολύ περισσότερο που όσο περισσότερο παραμένει κάποιος στα ναρκωτικά, τόσο αυξάνουν τα προβλήματα υγείας (και επομένως οι θεραπευτικές ανάγκες για τις παράπλευρες συνέπειες της εξάρτησης), τα προβλήματα παραβατικότητας, αλλά και ο αποκλεισμός από την εργασία – οπότε αν κάποιος δεν δουλεύει ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ.

Σύμφωνα με την έρευνα για κάθε ένα ευρώ π
Keywords
Τυχαία Θέματα