Τα πήρε όλα η Μέρκελ

Η Ανγκελα Μέρκελ τα πήρε σχεδόν όλα και έφυγε, σφραγίζοντας την έναρξη μιας απόλυτης γερμανικής κυριαρχίας στην ευρωζώνη. Κάνοντας ορισμένες ανώδυνες παραχωρήσεις, η καγκελάριος πέρασε τις βασικές θέσεις της, θέτοντας την Ευρώπη των 17 -και όχι μόνο- σε μια τροχιά σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνοντας στους άλλους εταίρους την ψευδαίσθηση ότι είναι........
ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των αγορών.
Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στη δημιουργία ανάπτυξης στα
συμπεράσματα των Ευρωπαίων ηγετών που εκδόθηκε μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα τις πρωινές ώρες, η οποία προσβλέπει σε μια ενισχυμένη αρχιτεκτονική για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Οι αποφάσεις των ηγετών προβλέπουν δράσεις κομμένες και ραμμένες στα γερμανικά μέτρα μόνο σε δύο κατευθύνσεις:

- Ενα νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο και ενισχυμένο συντονισμό σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

- Ενίσχυση των διαθέσιμων εργαλείων σταθερότητας ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις.

Επίσης, στο κείμενο δεν υπάρχει λέξη για μια προοπτική έκδοσης ευρωομολόγων έστω «σε βάθος χρόνου», μέτρο που πρότειναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και το απέρριψε αμέσως η Α. Μέρκελ.

Η καγκελάριος, με τη στήριξη του Νικολά Σαρκοζί, ζητούσε ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης σε επίπεδο 17 -και τόσο το καλύτερο αν επεκτεινόταν στους 27. Αντίθετα, οι Ρόμπαϊ - Μπαρόζο έκλιναν προς μια αναθεώρηση σε επίπεδο 27, ώστε να μη δημιουργηθεί μια Ε.Ε. δύο ταχυτήτων.

Οταν, όμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε για να συμφωνήσει να ενσωματωθεί στην αναθεώρηση ειδικό πρωτόκολλο το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις της χώρας του από σειρά δεσμεύσεων, ιδίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι «Μερκοζί» αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν: «Μένουμε στους 17 και όσοι θέλουν ακολουθούν». Ετσι, τράβηξαν με τους 17 της ευρωζώνης ακόμη 6 χώρες που βρίσκονται εκτός ευρώ και έμειναν μόνες η Μ. Βρετανία με την Ουγγαρία. Αργότερα, όμως, η Βουδαπέστη το καλοσκέφθηκε και εντάχθηκε στην ομάδα των 6, αφήνοντας το Λονδίνο στη μοναξιά του, αν και είναι συνηθισμένο. Η Α. Μέρκελ άφησε τον Ν. Σαρκοζί να «αδειάσει» το Βρετανό πρωθυπουργό. Αλλωστε οι δύο άνδρες είχαν προηγούμενα. Ο Γάλλος πρόεδρος επιτέθηκε φραστικά κατά του Ν. Κάμερον και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αίτημά του για ειδικό πρωτόκολλο.

Στο επίμαχο θέμα της αναθεώρησης, η καγκελάριος αποδέχθηκε την πρόταση των «Ρομπαρόζο» για μια πιο απλουστευμένη και ταχεία διαδικασία, ώστε να αποφευχθούν οι χρονοβόρες επικυρώσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012. Τα μέτρα, όμως, που επιβάλλουν μια δρακόντεια δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη τα οποία περιλαμβάνουν την αυτοματοποίηση των κυρώσεων στις χώρες που διατηρούν υπερβολικά ελλείμματα και την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών στους εθνικούς προϋπολογισμούς, παρέμειναν ως έχουν, προς μ
Keywords
Τυχαία Θέματα