Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία περισσοτέρων από 70 κακοήθων ή γενετικών ασθενειών!

Αποκλειστική συνέντευξη στο «Βήμα» της Αιγιαλείας (Αχαΐας), του κ. Γ. Κολιάκου, αναπλ. καθηγητή Βιοχημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για το φλέγον θέμα των βλαστοκυττάρων, που απασχολεί όλο και περισσότερους γονείς, αλλά και την Ιατρική Επιστήμη, συνολικά.

1. κε Κολιάκο, τι ακριβώς είναι τα βλαστοκύτταρα, και.....
γιατί είναι σημαντικά;

Τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία αποτελούν πρόδρομες μορφές όλων των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος και κάτω
από κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν σε όλους τους τύπους κυττάρων του οργανισμού.
Σήμερα, όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να φυλάξουν τα βλαστικά κύτταρα του παιδιού τους, κατά τη γέννηση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για την πρόοδο της επιστήμης στον τομέα αυτό και για τις μελλοντικές δυνατότητες που ανοίγονται για την υγεία του παιδιού τους με τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων. Είναι μια πράξη πρόνοιας για κάθε οικογένεια και η δυνατότητα συλλογής των βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφαλίου λώρου δίδεται μόνο μία φορά στη ζωή του παιδιού, αμέσως μετά τη γέννηση. Η διαδικασία συλλογής των βλαστικών κυττάρων είναι ανώδυνη και απόλυτα ακίνδυνη τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα.

2. Σε ποιες ασθένειες είναι πιθανόν να χρειασθούν τα βλαστοκύτταρα, σε κάποιον που τα έχει φυλάξει;

Σήμερα, τα βλαστικά κύτταρα από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία περισσοτέρων από 70 κακοήθων ή γενετικών ασθενειών, ενώ περισσότερα από 15.000 περιστατικά μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη θεραπεία κακοήθων και κληρονομικών ασθενειών του αίματος.
Ενδεικτικά, οι κακοήθεις ασθένειες που θεραπεύονται με τη χρήση βλαστοκυττάρων είναι οι λευχαιμίες και οι παιδικοί καρκίνοι. Επίσης τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών, όπως τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το νεανικό σακχαρώδη διαβήτη, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον ερυθυματώδη λύκο και στην αναγεννητική ιατρική για την ανάπλαση οργάνων, όπως στην καρδιακή ανεπάρκεια, στην πνευμονική ίνωση και στην εγκεφαλική παράλυση.
Στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων και στην αναγεννητική ιατρική ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά τα δικά του κύτταρα, ενώ στη θεραπεία των κακοήθων ασθενειών μπορεί να χρησιμοποιήσει δικά του ή ξένα κύτταρα, τα οποία συνήθως προέρχονται μέσα από την οικογένεια του. Η επιβίωση ασθενών που πήραν βλαστοκύτταρα μέσα από την οικογένειά τους ήταν 8/πλάσια σε σχέση με αυτούς που πήραν από άγνωστο δότη.


3. Από πού μπορούμε να πάρουμε βλαστοκύτταρα; Ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας μπορεί να μπει σε μια διαδικασία να φυλάξει τα δικά του βλαστοκύτταρα;

Βλαστοκύτταρα μπορούμε να συλλέξουμε καθ όλη τη ζωή ενός ανθρώπου, όμως όσο νεότερα είναι τόσο μεγαλύτερη βιολογική αξία έχουν.
Οι πηγές λήψης βλαστοκυττάρων είναι το ομφαλοπλακουντι
Keywords
Αναζητήσεις
θεραπεια λυκου με βλαστοκυτταρα
Τυχαία Θέματα