Θάνος Δραγούμης: Δεν μάθαμε τίποτα από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

Δε ζούμε σήμερα μια ολική καταστροφή πολεμικής σύρραξης, αλλά μια οικονομική καταστροφή που την προκαλέσαμε μόνοι μας, με τη συμπεριφορά μας. Όμως εκείνα τα οδυνηρά για την πατρίδα μας χρόνια, μπορούν να μας διδάξουν πολλά.

Η γενιά που σήμερα μεγαλώνει έχει ανάγκη να διδαχθεί κανόνες επιβίωσης και αποφυγής λαθών। Και ο μόνος τρόπος είναι η γνώση τους. Δεν υπάρχει άλλος. Η λήθη οδηγεί με σιγουριά στην επανάληψη του λάθους και της τραγωδίας! Εξάλλου αυτό δεν....
κάνουμε και σαν άνθρωποι ο καθένας; Δεν γυρνάμε να κοιτάξουμε πίσω και να διδαχτούμε από τα λάθη μας

Λαός που
δεν ξέρει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να τη ξαναζήσει και αυτή την περίοδο φαίνεται ότι ξαναζούμε «μαύρες» περιόδους του κοντινού παρελθόντος, που δεν διδάχθηκαν ποτέ στα βιβλία της ιστορίας. Το «γιατί» άγνωστο….

Την στιγμή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την πιστοληπτική και όχι μόνο ικανότητα μας και αναζητούν αίμα για να καλύψουν τις ορέξεις τους και ζητάνε πράγματα αδιανόητα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια μας, την ιστορία μας αλλά και το εγώ μας, με της ευλογίες και τη συγκατάθεση των κυβερνόντων, έρχεται ένα βιβλίο που σε δεύτερη ανάγνωση μπορεί κανείς να διακρίνει τα τέμνοντα ιστορικά σημεία.

Τονίζω το «δεύτερη ανάγνωση» καθώς η ιστορία είναι τόσο συγκλονιστική και έχει τέτοια ένταση που σε κρατάει σε εγρήγορση σε κάθε της φράση όταν μπεις για τα καλά στην υπόθεση.

Ο λόγος για το Sφαγείο Sαλονίκης, του Θάνου Δραγούμη των εκδόσεων Ψυχογιός.

Η ιστορία εξελίσσεται στην Θεσσαλονίκη το 1943 και ο πρωταγωνιστής είναι ο Αστυνόμος Ασλάνογλου. Γύρω απ’ το λιμάνι, στο κέντρο και στις συνοικίες της Σαλονίκης, κόλαση. Μουλωχτοί φόνοι και βόμβες που σκάνε οπουδήποτε χωρίς προειδοποίηση. Σφαίρες σε σβέρκους στα καλά καθούμενα μες στη μέση του δρόμου κι εκτελέσεις εν ψυχρώ με μια απόφαση κομματικής ολομέλειας.

Κομμουνιστές και ταγματασφαλίτες σφάζονται στους δρόμους. Το ΚΚΕ δημιουργεί την οργάνωση εκτελεστών του, την ΟΠΛΑ. Οι ταγματασφαλίτες συλλαμβάνουν, βασανίζουν κι εκτελούν αδιακρίτως, αρκεί να υπάρχει λεία.

Τα Ες Ες τραβάνε του Εβραίους στα γκέτο και τους φορτώνουν στα τρένα για τα κρεματόρια. Ξύλο και βασανιστήρια, λειψό φαγητό κι ελάχιστος ύπνος. Πλιάτσικα και λεηλασίες σε συναγωγές, σε μαγαζιά, σε σπίτια, σε νεκροταφεία.

Ότι γίνεται και σήμερα απλά αλλάζουν τα ονόματα δεν συμφωνείτε;

Επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό που διαθέτει το βιβλίο είναι και είκοσι σελίδες ιστορικών σημειώσεων και επεξηγήσεων που βοηθούν πολύ στην κατανόηση όρων και εμπλουτίζουν τις ιστορικές γνώσεις του αναγνώστη.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο ΨΥΧΟΓΙΟΣ και το ΠΙΝΑΚΙΟ προσφέρουν στους αναγνώστες δύο βιβλία «Sφαγείο Sαλονίκης», αλλά και για τους φίλους της κα. Μαντά προσφέρονται αντίτυπα του Best-Seller «Θεανώ η λύκαινα της πόλης»



Στο οπισθόφυλλο όπου παρουσιάζεται το βιβλίο κλείνετε με το ερώτημα : Τι νόημα έχει να προσπ
Keywords
Τυχαία Θέματα