Τι πρέπει να ξέρουμε για το κρυολόγημα

Όταν έχουμε κρυολόγημα ή γρίπη και τρέχει η μύτη μας, πονάει το κεφάλι και τα μάτια μας, οι περισσότεροι από εμάς θα δοκιμάζαμε οτιδήποτε για να νιώσουμε καλύτερα.
Το πρώτο πράγμα στο οποίο θα καταφεύγατε είναι η ζεστή, παραδοσιακή κοτόσουπα με τη συνταγή της γιαγιάς ή ίσως πηγαίνατε κατευθείαν στο φαρμακείο της γειτονιάς για παυσίπονα και....
αποσυμφορητικά.

Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη απέδειξε ότι και τα δύο αυτά πράγματα
θα βοηθήσουν: Το σώμα σας χρειάζεται τροφή για να διατηρήσει την ενέργειά του (χωρίς αυτό να είναι δικαιολογία για να παραφάτε), η ζεστή κοτόσουπα δρα ως αποσυμφορητικό και στο φαρμακείο μπορούν να σας συμβουλεύσουν για την καλύτερη θεραπεία που θα σας ανακουφίσει ταχέως από τον πυρετό και τον πόνο.

Τα κακά νέα είναι ότι παρά το βήχα, το φτέρνισμα και το ψέλλισμα στο κρεβάτι -είναι μάλλον απίθανο ότι μπορείτε να κάνετε κάτι περισσότερο. Και αυτό επειδή το κρυολόγημα και η γρίπη οφείλονται σε ιούς. Παρόλο που κυκλοφορούν πάνω από 200 ιοί που προκαλούν κρυολόγημα και τρεις κύριοι τύποι ιών γρίπης, κανένας δεν έχει καταφέρει να παρασκευάσει ένα εμβόλιο που να προστατεύει από όλα αυτά τα διαφορετικά στελέχη.

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ενήλικας μπορεί να αναμένει ότι θα κρυολογεί δύο με πέντε φορές το χρόνο, απλώς εισπνέοντας τα μικροσκοπικά σταγονίδια που μεταδίδονται από ένα ήδη προσβεβλημένο άτομο.

«Οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα ή τη γρίπη μεταδίδονται ως μικρά, υγρά σταγονίδια όταν κάποιος μιλάει, γελάει, φτερνίζεται ή βήχει χωρίς να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του», δηλώνει ο Δρ Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός. «Μπορείτε να κολλήσετε αυτούς τους ιούς με τα χέρια σας. Αν αγγίξετε μια επιφάνεια που είναι μολυσμένη με τον ιό -μια βρύση, ένα χερούλι πόρτας ή ένα τηλέφωνο, παραδείγματος χάριν- και μετά αγγίξετε τη μύτη και τα μάτια σας, επιτρέπετε στον ιό να εισβάλλει στον οργανισμό».

Ένα από τα πλέον γόνιμα περιβάλλοντα για τη μετάδοση αυτών των ιών είναι τα τρένα και τα λεωφορεία. Με τους επιβάτες συνωστισμένους στα βαγόνια κατά τις ώρες αιχμής και με ελάχιστο ή ανύπαρκτο εξαερισμό, τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν τρομακτικά γρήγορα, ιδίως εάν λάβουμε υπόψη ότι με το μέσο φτέρνισμα διαφεύγουν 100.000 σταγονίδια τα οποία μεταφέρονται με ταχύτητα 90 μιλίων/ώρα.

Η Κατερίνα Αντωνοπούλου, 45 ετών, τακτική επιβάτης συγκοινωνιών, γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους από το να είναι κανείς στριμωγμένος και κοντά στους συνεπιβάτες του: «Θυμάμαι ότι είχα αλλάξει δουλειά και έπαιρνα ένα τρένο που είχε αποπνικτική ατμόσφαιρα και πολλούς επιβάτες που φαίνονταν όλοι σαν να είναι άρρωστοι από κάτι. Κάποιος φτερνίστηκε και θυμάμαι ότι σκέφτηκα, αποκλείεται να τη γλύτωσα!»

Και φυσικά η Κατερίνα ήταν άρρωστη λίγες εβδομάδες αφότου είχε ξεκινήσει τη νέα της δουλειά. «Ήταν η πρώτη φορά που χρειάστηκε να απουσιάσω από την εργασία λόγω γρίπης. Οι συνάδελφοι στη νέα μου δουλειά σίγουρα δε θα ήθελαν να φτερνίζομαι και να βήχω από πάνω τους στ
Keywords
Τυχαία Θέματα