Το ΕΜΠΑΕ Ενόπλων Δυνάμεων και η Κατάργηση της VIIIης Μεραρχίας

Του Υπτγου ε.α.Γιώργου Γκορέζη
προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξκών Ιωαννίνων

e-mail : [email protected]

Έντονη ανησυχία αλλά και προβληματισμό προκαλεί η δέσμευση του ΥΕΘΑ ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Ενιαίου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 70% για την επόμενη δεκαπενταετία. Φέρεται μάλιστα
να ισχυρίζεται ότι η ετήσια οροφή πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα ξεπερνά τα 850 εκατ € το χρόνο, δηλαδή το 0,3% του ΑΕΠ. Πραγματικά αναρωτιόμαστε εάν τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συναινέσει σε έναν τόσο δραστικό περιορισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων και εάν συμφωνούν ότι παρά την μείωση των.....
δαπανών δεν θίγεται ούτε κατ’ ελάχιστο η αμυντική θωράκιση της χώρας.

Η εντύπωση που δημιουργείται σε εμάς είναι ότι στα πλαίσια των περιοριστικών οικονομικών πολιτικών που επιβάλει η τρόικα, διακυβεύεται πλέον η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, απογυμνώνεται η αμυντική μας θωράκιση και η χώρα θα αδυνατεί να προστατέψει την εδαφική της ακεραιότητα. Μέσα στην γενικότερη αυτή ανησυχία εντάσσεται και η φημολογούμενη κατάργηση, μεταξύ των άλλων στρατιωτικών σχηματισμών ανά την Ελλάδα, και της VIIIης Μεραρχίας.

Για εμάς τους Ηπειρώτες η ιστορία της VIIIης Μεραρχίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νεώτερη ιστορία της Ηπείρου, και αποτελεί ακένωτη πηγή έμπνευσης και φρονηματισμού για τις επόμενες γενιές. Μας συνδέει με τους αγώνες των πατεράδων μας, μας διδάσκει και μας φρονηματίζει για τη χάραξη της ατομικής μας δράσης και της εθνικής μας συμπεριφοράς. Αν πράγματι θέλουμε να σταθούμε άξιοι των προσδοκιών του έθνους, αν θέλουμε να δείξουμε ότι επάξια κληρονομήσαμε τα εύσημα της ευάνδρου Ηπείρου, πρέπει να αγωνισθούμε ώστε η Μεραρχία μας να παραμείνει στα Γιάννινα, έστω και με την μορφή επιτελείου.

Με την ευκαιρία ας ρίξουμε μια ματιά στην ένδοξη ιστορία της Μεραρχίας :

H VIII Μεραρχία Πεζικού προήλθε από μετονομασία της Μεραρχίας Ηπείρου” , που συγκροτήθηκε την 22α Σεπτεμβρίου 1912.

Ουσιαστική ήταν η συμμετοχή της στον πόλεμο του 1913 για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Είχε αποστολή να καθηλώσει το αριστερό της εχθρικής διατάξεως (Οχυρό Μπιζάνι). Μετά από την κατάληψη των Ιωαννίνων στη Μεραρχία δόθηκε αποστολή να προελάσει προς τη Βόρειο Ήπειρο. Μέχρι την 23-3-1913 κατέλαβε την Κλεισούρα, το Αργυρόκαστρο, το Τεπελένι και την Πρεμετή.

Στις 23-6-1913 μετακινήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έλαβε μέρος στον Ελληνοβουλγαρικό Πόλεμο του 1913. Από 9-7-1913 μέχρι 14-7-1913 κατέλαβε το Παρανέστι, τη Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μεραρχία επανήλθε στην Ήπειρο (Ιούλιος 1917) και το Νοέμβριο του 1918 εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα.

Στη Μικρασιατική εκστρατεία έλαβε μέρος μόνο με το 15 ΣΠ, το οποίο είχε σημαντικές επιτυχίες.

Από το 1922 μέχρι το 1940 η Μεραρχία παραμένει στα Ιω
Keywords
Τυχαία Θέματα