Το ΔΝΤ "βλέπει" μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ "αμφιβάλλει", κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί --με διάρκεια-- να μειώσει το πάρα πολύ μεγάλο, σήμερα, εξωτερικό χρέος της, γράφει στο τελευταίο τεύχος το περιοδικό "Spiegel". Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ένα έγγραφο του ΔΝΤ.

"Πρέπει η Ελλάδα
να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της". Αλλως, οι ιδιώτες πιστωτές της.......
Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου (σ.σ.:50%), λέει αυτό το έγγραφο του ΔΝΤ, γράφει το Spiegel.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, τα κράτη μέλη στην ευρωζώνη ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη ακόμα συμμετοχή στον εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας.
Επίσης, το ΔΝΤ --ενόψει της προσεχούς επανόδου της "τρόικας"(ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)-- καυτηριάζει την απουσία προόδου όσον αφορά τη συλλογή των φόρων, ενώ εκτιμά πως τα δημόσια έσοδα από τις κρατικοποιήσεις επί του παρόντος "είναι λιγότερα" των αρχικώς αναφερθέντων. Στο μεταξύ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, o επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα για να μπορέσει, όπως είπε, «να αναπνεύσει η Ελλάδα». Προειδοποίησε επίσης ότι ταυτόχρονα η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μια σειρά μέτρων και να προχωρήσει «πιθανόν σε προσαρμογές στους μισθούς».

Την ίδια εκτίμηση ότι το «κούρεμα» του 50% δεν είναι αρκετό και πως η συμμετοχή σε αυτό θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμη κι αν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας, εκφράζει ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φούεστ.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Κλ.Φούεστ τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρεή της κι έτσι να γίνει ένας καλύτερος διακανονισμός.

«Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου ήδη χρεοκοπημένη. Και η δήθεν εθελούσια συμμετοχή δεν ήταν πραγματικά εθελούσια, οι δανειστές εξαναγκάστηκαν σε αυτήν. Αυτό προκάλεσε μεγάλη ανασφάλεια. Το ερώτημα ήταν αν μπρούσε να ασφαλίσει κανείς πλέον κρατικά ομόλογα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να επι κανείς ειλικρινά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Έτσι, θα μπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισμός» σημειώνει.

Ο στενότερος συνεργάτης του Σόιμπλε εκφράζει την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν σωστή επιλογή για την Ελλάδα και οι ζημιές θα ήταν πολύ μεγαλυτερες από τα κόστης παραμονής.

Εκφράζει, δε, την άποψη ότι εκτός από τις βραχυπρόθεσμες ζημιές και μακροπρόθεσμα θα αποτελούσε πρόβλημα, καθώς «η ανταγωνιστικότητα στο μισθολογικό τομέα θα επανερχόταν, όμως πολλοί διεθνείς επενδυτές θα ερμήνευαν την έξοδο ως αποχαιρετισμό στο σχέδιο του οικονομικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας».
dailynews24.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα