Το «κούρεμα» της Δημοκρατίας και η πτώχευση της Οικονομίας.

Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης

Όπως όλοι ξέρουμε, η ανθρώπινη κοινωνία, έκανε ένα άλμα προς την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της, όταν τον 5ο π.Χ αιώνα, στην Αθήνα, η τότε κοινωνία των Αθηναίων, εφηύρε και εξέλιξε έναν τρόπο λειτουργίας της, (τον ονόμασαν Δημοκρατία) ώστε να εξασφαλίζεται περισσότερη ευημερία στους πολίτες.
Η ίδια η λέξη, σύνθετη από το Δήμος (που σημαίνει
λαός) και...
Κράτος (που σημαίνει δύναμη, εξουσία) περιγράφει το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και, ως εκ τούτου, υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Το λογικό συμπέρασμα που προκύπτει αυτονόητα από τα παραπάνω, είναι πως, όπου η Δημοκρατία λειτουργεί, ο Λαός (υποχρεωτικά, θα λέγαμε) ευημερεί (μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει ο κάθε τόπος και ο κάθε λαός), αφού ο παραγόμενος (από τον λαό) πλούτος της κοινωνίας, μοιράζεται (από τον λαό) και διαχέεται για την ευημερία του λαού και, βέβαια, όχι κάποιων «ολίγων».
Έτσι, η Δημοκρατία, σαν πολιτική ιδεολογία και πρακτική, βρίσκεται στον αντίποδα της Ολιγαρχίας, όπου η εξουσία πηγάζει από ολίγους «εκλεκτούς» (εκλεγμένους από κάποιους ομοίους τους εκλεκτούς και ίσως και «από τον Θεό») ασκείται από ολίγους, υπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των λίγων και ο παραγόμενος πλούτος της κοινωνίας, μοιράζεται σ’ αυτούς τους λίγους.
Άρα, όταν και όπου ο Λαός δεν ευημερεί, αλλά ευημερούν λίγοι, σημαίνει ότι η Δημοκρατία, εκεί, ή δεν υπάρχει ή δεν λειτουργεί κανονικά, έχοντας παραχωρήσει στους ολίγους αυτά που πρέπει να έχουν οι πολλοί, ο Δήμος.
Αλλά ας αφήσουμε τα γενικά και ας έλθουμε στα δικά μας:
ΕΡΩΤΗΜΑ 1ον: Ο Ελληνικός λαός, σήμερα, ευημερεί;
Ποιος μπορεί να το ισχυριστεί, όταν η φτώχεια απλώνει το κρύο χέρι της όλο και περισσότερο στο κορμί της κοινωνίας;
ΕΡΩΤΗΜΑ 2ον: Υπάρχουν κάποιοι, λίγοι, που ευημερούν;
Ποιος Έλληνας δεν ξέρει τα ονόματα των συγκεκριμένων λίγων οικογενειών που διαφεντεύουν τον πλούτο και την εξουσία της χώρας;

Οι πασιφανώς εύκολες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, βεβαιώνουν κατά έναν αναμφισβήτητο τρόπο ότι στην Ελλάδα του 2011 η Δημοκρατία αποτελεί ψευδεπίγραφη ταμπέλα, κάτω από την οποία λειτουργεί μία ολιγαρχία (πολιτική και οικονομική) που σφετερίζεται την εξουσία.
Το γεγονός δε, (παγκόσμιο φαινόμενο στον Δυτικό/Δημοκρατικό κόσμο) της κληρονομικής διαδοχής της δημοκρατικής(;) εξουσίας από λίγες οικογένειες (στις 300 θέσεις της Βουλής οι 72 είναι «πιασμένες» από γόνους και απογόνους αυτών των οικογενειών, που διάγουν σαν «αυλικοί» των τριών «βασιλικών» οικογενειών των Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη), επισφραγίζει τη διαβεβαίωση ότι η χώρα κυβερνάται από μία Ολιγαρχία.
Ο κομβικός μηχανισμός που επέτρεψε τη δημιουργία αυτής της ολιγαρχίας και συνεχίζει να επιτρέπει την κυριαρχία της κάτω από τη δημοκρατική επιφάνεια και επίφαση, είναι τα κόμματα.
Ο ρόλος τους αποκαλύφθηκε πλέον και όλη η κοινωνία μπορεί να ιδεί ότι η «κομματική ιδεολογία» τους δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μί
Keywords
Τυχαία Θέματα