Το παρασκήνιο της επιλογής των «γαλάζιων» υπουργών

Σε μια προσπάθεια να συμβολίσει ότι από σήμερα ανοίγει το δρόμο για τις αλλαγές που θα κάνει μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε συγκεκριμένα υπουργεία και στελέχη για να τοποθετήσει σε αυτά.
Το υπουργείο Εξωτερικών όπου τοποθετήθηκε ο Σταύρος Δήμας,
σηματοδοτεί, σύμφωνα με την ΝΔ, την προοπτική αλλαγή της διεθνούς εικόνας της χώρας και της....
αποκατάστασης της αξιοπιστίας της. Ο Σταύρος Δήμας με διεθνείς επαφές και κύρος, έχοντας χρηματίσει Επίτροπος στην ΕΕ θα ταξιδέψει στις Ευρωπαϊκές και άλλες πρωτεύουσες για να αλλάξει την εικόνα της χώρας ενώ σχεδιάζει να ασκήσει τα καθήκοντα του σε συνεργασία με όλα τα κόμματα , τηρώντας μια ενιαία εθνική γραμμή πολιτικής.

Στο υπουργείο Άμυνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, επελέγη για να στείλει μήνυμα στις γειτονικές χώρες για την σημασία που δίνει η ΝΔ στην εθνική ασφάλεια αλλά και για να αποκαταστήσει το κλίμα στις ένοπλες δυνάμεις και στους απόστρατους μετά τις αναταράξεις που είχαν προκαλέσει , συγκεκριμένες κινήσεις και επιλογές του κ. Μπεγλίτη.

Ο καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να αποτελεί τον άμεσο δίαυλο του κ. Σαμαρά με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την σταδιακή εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής [που προτείνει η ΝΔ με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο κ. Μουρμούρας μετά την πάροδο τριών μηνών και μετά τις εκλογές θα έχει έτοιμο ένα πλήρες οικονομικό σχέδιο σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος.

Στο Υπουργείο Παιδείας ο καθηγητής κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος , επελέγη να τοποθετηθεί εκεί λόγω των ειδικών γνώσεων του . Άλλωστε το υπουργείο Παιδείας είναι το μοναδικό υπουργείο που κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στο σύνολο του από την ΝΔ. Ήταν δηλαδή η πρώτη πράξη της συναίνεσης.

Αρχικά η ΝΔ είχε προτείνει μόνο 4 ονόματα αλλά ο νέος Πρωθυπουργός ζήτησε δύο ακόμη στελέχη. Έτσι τοποθετήθηκε ο ψυχίατρος Δ. Βαρτζόπουλος από την Διοικούσα Επιτροπή της Θεσσαλονίκης στο υφυπουργείο Υγείας και ο πρώην βουλευτής Πέτρος Αλεβιζάτος από αναπληρωτής της Όλγας Κεφαλογιάννη στον τομέα Τουρισμού της ΝΔ στο υφυπουργείο Τουρισμού.

Η αύξηση της συμμετοχής των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της ΝΔ που μετέχουν στην κυβέρνηση ήταν το λιγότερο. Το σημαντικότερο παρασκήνιο ήταν αυτό που διημείφθη για την κάλυψη θέσεων αντιπροέδρων στην κυβέρνηση από τους αντιπροέδρους της ΝΔ.

Στην αρχική πρόταση της ΝΔ προς των κ. Παπαδήμο δεν περιλαμβανόταν το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου αλλά ο σχεδιασμός ήταν να τοποθετηθεί υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο κ. Δήμας. Ο κ. Αβραμόπουλος όμως πίεσε και κατάφερε να μπει στην κυβέρνηση. Βρέθηκαν όμως δύο αντιπρόεδροι του κόμματος στην κυβέρνηση και δεν μπορούσαν να πάρουν δύο θέσεις αντιπροέδρων και στην νέα κυβέρνηση. Έτσι αποφασίστηκε να μην τοποθετηθεί κανείς από τους δύο σε τέτοια θέση αλλά να μ
Keywords
Τυχαία Θέματα