Του χρύσωσαν το χάπι με τουλάχιστον δύο καρέκλες

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε σώας τα φρένας στο σκηνικό της σχιζοφρένειας που έχει στηθεί.

Και κατ’ αρχήν, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά:

Πρώτον, ο Γ. Παπανδρέου ουδέποτε διανοήθηκε να παραιτηθεί. Δεν το ήθελε μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν θα το αποδεχθεί ποτέ. Ακόμη και τώρα, που οδηγήθηκε σε μια ιδιότυπη παραίτηση, φρόντισε να....
κρατήσει στα χέρια του το κόμμα του και να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο. Όπως ο Μεγάλος Ναπολέων
στην Αγία Ελένη, όπως ο Καντάφι – για να μην χρησιμοποιήσω παραδείγματα από την Ιστορία του 20ού αιώνα.

Το μαρτυρά η συνεχής εκ μέρους του επανάληψη της φράσης που τις τελευταίες μέρες έγινε κλισέ, «δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα», «το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα», «δεν με ενδιαφέρει αν δεν ξαναεκλεγώ», «ποτέ μου δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα» - αν και δεν έχει ασκήσει κανένα άλλο επάγγελμα…

Όταν επαναλαμβάνεις κάτι συνεχώς και δεν το κάνεις - ή το κάνεις με τον τρόπο που το κάνεις - σημαίνει πως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λες.

Διαφορετικά, το κάνεις και τελειώνει. Λες «παραιτούμαι, εκλέγεται άλλος πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική ομάδα και προχωρούμε ή δεν προχωρούμε σε εκλογές».

Το μαρτυρά και ο τρόπος που κινήθηκε και μίλησε την Παρασκευή πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης και το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Θα προχωρήσω σε διαβουλεύσεις», «θα συμβάλω αποφασιστικά»…

Είναι ολοφάνερο πως σε καμία στιγμή δεν διανοήθηκε τον εαυτό του εκτός κάδρου εξουσίας.

Επιπλέον, επειδή ο τρόπος που σκέπτεται είναι χαοτικός - στα επτά χρόνια της αρχηγίας του έχει άπειρες φορές ανακατέψει την εσωκομματική τράπουλα, κινώντας τους βουλευτές και τα στελέχη του πάνω σε μια άναρχη σκακιέρα, φτιάχνοντας επιτροπές και επιτροπούλες και βάζοντας τον έναν πάνω από τον άλλον και (σε άλλη επιτροπή) τον πρώτο κάτω από τον δεύτερο – πιθανόν να πίστεψε πως μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και σε επίπεδο κυβέρνησης.

Δηλαδή να είναι και να μην είναι πρωθυπουργός, να έχει και να μην έχει υπουργούς, να υπάρχει και να μην υπάρχει κυβέρνηση. Παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα ήταν ο ίδιος και πως, αν παραμέριζε από την αρχή, θα επήρχετο η συνεννόηση. Κράτησε επί ημέρες τη χώρα όμηρο αυτής της ψυχαναγκαστικής κατάστασης, γεγονός που οδηγεί στο:

Δεύτερο: Μπροστά σ’ αυτή την υποτροπή, το ιατρικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και ζητήθηκε από τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ αυτού του παραλογισμού – να δοθεί δηλαδή… αναδρομική ψήφος εμπιστοσύνης και συγχρόνως εντολή για άλλη κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει την… πετυχημένη στην οποία μόλις είχαν παρασχεθεί κοινοβουλευτικά εύσημα!

Είχε προηγηθεί συμφωνία – χρύσωμα του χαπιού, η οποία είχε γνωστοποιηθεί στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν έχοντας αυτήν στο νου τους.

Είναι πρ
Keywords
Τυχαία Θέματα